22 de semne neobișnuite care pot anunța prezența unui tip de cancer

Există 22 de semne neobișnuite care pot anunța prezența unui tip de cancer, iar depistarea lor din timp oferă cea mai bună șansă de a câștiga lupta cu cancerul.
  • Publicat:
22 de semne neobișnuite care pot anunța prezența unui tip de cancer
22 de semne neobișnuite care pot anunța prezența unui tip de cancer

Există peste 200 de tipuri diferite de cancer care pot provoca diverse simptome. De la balonare până la pierderea vocii, aproape orice pare să fie un semn al acestei boli. Însă, potrivit Cancer Research UK, există 22 de semne neobișnuite care apar cel mai frecvent.

Depistarea lor devreme și prezența imediată la medic îți oferă cea mai bună șansă de a câștiga lupta cu cancerul.

Dacă observi o schimbare în starea ta de sănătate care este neobișnuită pentru tine sau nu dispare, mergi la medicul de familie cât de repede poți.

22 de semne neobișnuite care pot anunța un cancer

Oboseală

Este destul de comun să te simți mai obosit după o săptămână stresantă la locul de muncă sau în urma unei schimbări în rutina ta obișnuită, cum ar fi călătoriile sau nopțile târzii. Dar dacă te simți obosit fără un motiv clar, ar putea fi un semn că ceva este în neregulă. Oboseala apare adesea la persoanele care suferă de cancere de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul și mielomul, precum și cancerul de sân și de prostată.

Dureri și disconfort

Durerile și disconfortul inexplicabil sau persistent pot fi, de asemenea, un semn de cancer. Locația acestora poate indica tipul de cancer. De exemplu, durerile în piept pentru cancerul pulmonar, dar poate indica și că boala s-a răspândit.

Vânătăi

Dacă ești neîndemânatic, probabil ai câteva vânătăi pe corp. Dar dacă acestea apar fără să te fi lovit, ar putea indica ceva mai grav. Vânătăile inexplicabile sunt un simptom comun al leucemiei, limfomului și mielomului.

Transpirații nocturne

O febră sau transpirațiile în timpul somnului pot fi un semn că ai o infecție. De asemenea, poate fi un efect secundar al unor medicamente, menopauzei sau anxietății. Dar transpirațiile nocturne foarte intense sau persistente pot fi un semn al mai multor tipuri de cancer, inclusiv leucemie, limfom, cancer renal și cancer tiroidian medular avansat.

Pierderea în greutate

Dacă te cântărești și observi o scădere semnificativă a greutății (fără să încerci să slăbești), ar putea fi momentul pentru un screening de cancer. Până la 40% dintre persoanele diagnosticate cu cancer spun că au experimentat o formă de pierdere în greutate înainte de diagnostic. Pierderea inexplicabilă în greutate este cel mai frecvent întâlnită la pacienții cu cancer pulmonar, cancer gastrointestinal superior, cancer esofagian, cancer de intestin subțire, cancer pancreatic și cancer hepatic.

Tuse

Tusea, în special în timpul iernii, este frecvent întâlnită, la fel și în timpul sezonului de febră a fânului și, de asemenea, pe măsură ce virusul Covid continuă să circule. Dar dacă tusea persistă sau dacă tușești cu sânge, ar putea fi un semn de cancer pulmonar.

Noduli sau umflături

Un nodul sau o umflătură neobișnuită oriunde pe corp ar putea fi motiv de îngrijorare. Deși ar putea fi rezultatul unei accidentări sportive, nodulii sau umflăturile persistente, în special în zona gâtului, a axilelor, a stomacului, a zonei inghinale, a pieptului, sânului sau testiculului, ar trebui luate în serios.

Pierderea apetitului

Pierderea apetitului este un alt simptom important al cancerului. Poate apărea din mai multe motive, dar discută cu medicul de familie dacă ai observat că nu mai ești la fel de „flămând” și nu îți revii. Cancerul de stomac, pancreatic, intestinal și ovarian poate pune presiune pe stomac și poate face să te simți prea plin pentru a mânca.

Modificări ale alunițelor

Persoanele cu cancer de piele ar putea observa apariția unei noi alunițe sau o schimbare a dimensiunii, formei sau culorii uneia existente. Acestea pot, de asemenea, să sângereze, să provoace mâncărimi sau să formeze o crustă, ceea ce poate sugera melanom.

Schimbări ale pielii

Nu este vorba doar despre alunițe. Alte schimbări ale pielii, cum ar fi răni, umflături sau creșteri care nu se vindecă, pot indica, de asemenea, cancer de piele. Lista ABCDE, care evaluează asimetria, marginile, culoarea, diametrul și evoluția, te poate ajuta să monitorizezi schimbările.

Arsuri la stomac

Unele tipuri de cancer pot provoca indigestie sau arsuri la stomac persistente, care te pot face să eructezi mai mult decât de obicei. Cel mai comun vinovat este cancerul esofagian.

Voce răgușită

Dacă ai o voce răgușită sau aspră timp de mai mult de trei săptămâni, ar putea fi un semn de cancer laringian, de gât sau pulmonar.

Ulcerații

Ulcerațiile bucale care nu se vindecă sunt frecvente la pacienții cu cancer oral sau orofaringian. Dacă acestea persistă mai mult de trei săptămâni, ar trebui să consulți un medic sau să mergi la dentist.

Dificultăți la înghițire

Dificultățile la înghițire, cunoscute sub numele de disfagie, pot fi un semn de cancer esofagian, oral sau de gât. Acestea se pot manifesta ca o durere sau senzație de arsură, sau ca o senzație de strângere.

Dificultăți de respirație

Majoritatea oamenilor se simt ușor fără suflare dacă urcă niște scări abrupte sau dacă trebuie să fugă după autobuz. Dar dacă simți că nu ai aer în mod constant, este ceva de urmărit. Este unul dintre principalele simptome ale cancerului pulmonar sau al unui cancer care s-a răspândit în plămâni din alte părți ale corpului.

Modificări ale sânilor

Ar trebui să consulți medicul de familie dacă observi oricare dintre următoarele schimbări în zona sânilor, deoarece acestea ar putea fi un semn de cancer mamar:

  • Un nodul nou sau o zonă de țesut îngroșat
  • Modificări ale dimensiunii sau formei unuia sau ambilor sâni
  • Secreții de lichid din unul dintre sfârcuri
  • Un nodul sau umflătură sub una dintre axile
  • Cute, încrețiri, o erupție cutanată sau roșeață pe piele
  • Cruste, piele solzoasă sau mâncărimi în jurul unuia dintre sfârcuri
  • Sfârcuri înfundate

Balonare

Este normal să te simți puțin balonat din când în când, mai ales după o masă copioasă sau în perioada menstruației. Dar balonarea constantă, care durează toată ziua timp de până la trei săptămâni, este unul dintre cele mai comune semne timpurii ale cancerului ovarian și de colon.

Schimbări ale obiceiurilor intestinale

Principalele simptome ale cancerului de colon includ:

  • Schimbări în materiile fecale (de exemplu, scaun mai moale, diaree sau constipație care nu sunt normale pentru tine)
  • Nevoia de a defeca mai des sau mai rar decât de obicei
  • Senzația frecventă că trebuie să ieși la toaletă, chiar dacă tocmai ce ai fost

Dacă experimentezi oricare dintre acestea pentru mai mult de trei săptămâni, este important să consulți un medic.

Sânge în materiile fecale

Sângele în scaun sau scaunele negre sau roșu închis sunt, de asemenea, un semn de cancer de colon și trebuie investigate.

Sângerări vaginale

Sângerările vaginale neașteptate, inclusiv după sex, între perioadele menstruale sau după menopauză, sunt un alt semn de cancer. Nouă din zece femei cu cancer de uter au sângerări vaginale anormale, conform American Cancer Society.

Sânge în urină

Sângele în urină, cunoscut medical sub numele de hematurie, este cel mai frecvent simptom al cancerului de vezică. Este de obicei nedureros, dar trebuie întotdeauna investigat.

Probleme la urinare

Un alt semn al cancerului de vezică este incapacitatea de a urina. Acesta este, de asemenea, un simptom timpuriu al cancerului de prostată, la fel ca și efortul, timpul îndelungat în timpul urinării, un flux slab, nevoia de a merge urgent la toaletă, urinarea mai frecventă sau senzația că vezica nu s-a golit complet.

Sursa foto: Shutterstock.

Sursă: The Sun

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”