Febra dengue, care provoacă milioane de infecții și mii decese în fiecare an în Asia și America de Sud, este transmisă de țânțari. Boala a ajuns și în sudul Europei, cu 500 de cazuri înregistrate în Italia numai anul acesta, potrivit Institutului Național de Sănătate.
În orașul Fano, regiunea Marche, 100 de cazuri au fost confirmate la jumătatea lunii august. În total, 35 de oameni au fost internați, în timp ce alți 10 așteaptă confirmare, spun autoritățile.
„Situația a scăpat de sub control, numărul de infecții este cel puțin dublu (decât cel raportat oficial). Să sperăm că vine iarna în curând”, a declarat într-o postare pe Facebook Roberto Burioni, profesor de virusologie de la Universitatea San Raffaele din Milano, potrivit Reuters.
Nu a fost înregistrat niciun deces anul acesta în regiune, însă medicii se tem că situația se poate agrava, în contextul în care există multe cazuri de pacienți asimptomatici.
„Din fericire, zona infectată este foarte mică, deoarece țânțarii se pot deplasa doar până la 200 de metri”, spune Flavia Riccardo, manager de cercetare la Departamentul de Boli Infecțioase din cadrul Institutului Național de Sănătate.
Anul trecut, regiunea Lombardia a înregistrat aproximativ 80 de cazuri de febră dengue, cele mai multe de atunci.
Febra dengue, cunoscută și ca febra oaselor rupte, este cauzată de virusul Dengue, care este transmis prin ciupiturile de țânțari. Mai este cunoscută și sub numele de „febra oaselor rupte” încât durerile osoase pot fi atât de intense încât creează senzația că oasele se rup la propriu.