Un medic român, întors din Germania după 12 ani, dezvăluie diferențele majore dintre sistemele medicale ale celor două țări

Theodor Lutz, un medic român întors după 12 ani de practică în Germania, atrage atenția asupra diferențelor majore dintre sistemele de sănătate din cele două țări.
  • Publicat:
Un medic român, întors din Germania după 12 ani, dezvăluie diferențele majore dintre sistemele medicale ale celor două țări

Theodor Lutz, un medic specialist în radiologie intervențională, care s-a întors recent în România după ce a profesat peste 12 ani în Germania, a oferit o perspectivă valoroasă asupra diferențelor semnificative dintre cele două sisteme de sănătate.

Un medic român s-a întors după 12 ani din Germania

Într-un interviu recent, medicul a subliniat nevoia urgentă de schimbări în sistemul medical românesc, care să îmbunătățească atât relația medic-pacient, cât și calitatea serviciilor oferite.

„Mi-ar plăcea să văd schimbări în bine la stat, în special să nu conteze dacă mergi la un spital privat sau de stat. În Germania, poți să te tratezi în oricare dintre aceste tipuri de instituții, fără să simți vreo diferență, pentru că asigurările medicale acoperă aceleași servicii în ambele locuri. Pacientul nu simte povara aceasta. În România, însă, există un dezechilibru uriaș între cele două sisteme, și acest lucru ar trebui schimbat,” a declarat Theodor Lutz, potrivit news.ro.

Medicul a subliniat faptul că o reformă a sistemului de asigurări medicale ar putea schimba fața medicinei românești, aducând egalitate între serviciile de stat și cele private. În Germania, diferența dintre spitalele publice și cele private este insesizabilă pentru pacienți, lucru care ar putea stimula și spitalele de stat din România să crească în standarde.

Decontări în sistemul de sănătate

Dr. Theodor Lutz a accentuat și importanța decontării corecte a anumitor proceduri esențiale pentru sănătatea populației, cum ar fi tratamentele pentru accidentele vasculare.

„Este crucial ca aceste proceduri, de bază pentru viața pacienților, să fie plătite corespunzător,” a adăugat el.

Deși critic la adresa sistemului public, medicul a recunoscut progresele făcute în domeniul privat al sănătății din România.

„Materialele și echipamentele pe care le folosim în unitățile medicale private din România sunt acum la nivelul celor utilizate în spitalele din vestul Europei. Aceasta este o îmbunătățire majoră față de ceea ce era acum 10 ani,” a mai spus medicul.

Sursă foto –Wavebreakmedia / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”