Consumul băuturilor carbogazoase îți poate crește nivelul de anxietate
Apa minerală, sucurile de fructe, diverse ceaiuri și băuturi energizante pot fi comercializate sub formă de băuturi carbogazoase, prin adaos de dioxid de carbon sub presiune.
Băuturile carbogazoase conțin de obicei zahăr, cofeină și coloranți. Acestea nu conțin prea multe vitamine sau minerale, așa că din punct de vedere nutrițional nu sunt neapărat benefice pentru organism. În schimb, sunt foarte bogate în calorii.
Specialiștii susțin că băuturile carbogazoase cresc simptomele de anxietate mai mult decât cafeaua.
Un studiu publicat în Nutrients a constatat că băuturile răcoritoare sunt asociate cu un nivel mai mare de anxietate decât cafeaua sau ceaiul. În cadrul cercetării, cei care au băut două sau mai multe sticle de băuturi carbogazoase în fiecare zi au avut simptome de anxietate mai severe decât cei care au băut mai puțin de una pe săptămână.
„Nu a fost găsită nicio relație între consumul de cafea și ceai și nivelul de depresie și anxietate la această populație specifică în niciuna dintre cantitățile de consum analizate”, susțin cercetătorii. Cu alte cuvinte, consumul de cafea și ceai nu a fost asociat cu anxietatea în acest studiu, dar asta nu înseamnă că unii oameni nu se simt anxioși după ce au consumat cofeină.
Cu ce alternative sănătoase putem înlocui sucurile cu acid?
- Kombucha
- Suc proaspăt, cum ar fi suc de sfeclă sau suc de cireșe
- Apă infuzată cu fructe
- Ceai
Sursă foto: Shutterstock.