5 suplimente pe care pacienții cu artrită nu ar trebui să le ia

Deși unele suplimente pot părea o soluție rapidă, nu toate oferă beneficiile pe care le promit, mai ales când vine vorba de artrită.
  • Publicat:
5 suplimente pe care pacienții cu artrită nu ar trebui să le ia
5 suplimente pe care pacienții cu artrită nu ar trebui să le ia

Pentru pacienții cu artrită, suplimentele pot părea o opțiune bună pentru gestionarea durerii. Totuși, acestea nu sunt întotdeauna alegera potrivită pentru durerea și inflamația articulară. Deși suplimentele pot părea o soluție rapidă, nu toate oferă beneficiile pe care le promit. Ba mai mult, unele pot prezenta chiar riscuri pentru sănătate.

5 suplimente pe care nu ar trebui să le iei pentru artrită

Glucozamina

Potrivit Fundației pentru Artrită, glucozamina este unul dintre cele mai populare suplimente pentru gestionarea durerii articulare provocate de artrită. Glucozamina este un compus natural în corp care ajută la formarea cartilajului și amortizarea articulațiilor. Totuși, în ciuda popularității glucozaminei, cercetările arată rezultate mixte în ceea ce privește beneficiile sale. Un studiu recent arată că, în combinație cu exercițiile fizice, glucozamina nu oferă o ameliorare semnificativă pentru osteoartrita genunchiului, comparativ cu exercițiile fizice singure.

Există și un alt potențial dezavantaj al acestui supliment. Suplimentele de glucozamină pot interacționa cu anumite medicamente, în special cu anticoagulante precum warfarina. Acestea pot provoca efecte secundare precum diaree, constipație, dureri abdominale și chiar reacții alergice.

Condroitina

Condroitina este o parte naturală a cartilajului și a fost folosită mult timp pentru tratarea artritei. Cu toate acestea, Colegiul American de Reumatologie avertizează împotriva utilizării condroitinei pentru tratamentul artritei la genunchi sau șold, deși poate fi eficientă pentru artrita mâinii.

Problema este că nu e sigură pentru toată lumea. Studiile au arătat rezultate inconsistente, iar condroitina poate agrava simptomele astmului, poate influența nivelul de zahăr din sânge și poate afecta coagularea sângelui. Lipsa unui suport științific solid și riscurile potențiale fac din acest supliment o opțiune mai puțin favorabilă pentru pacienții cu artrită.

Orezul roșu fermentat

Orezul roșu fermentat este lăudat pentru posibilele sale beneficii antiinflamatorii. Totuși, reumatologii pun sub semnul întrebării siguranța acestuia. Utilizarea orezului roșu fermentat poate duce la efecte secundare precum dureri musculare și slăbiciune. În unele cazuri, a fost asociat cu probleme mai grave, cum ar fi leziuni hepatice și rabdomioliză, o afecțiune care provoacă dureri musculare severe. În plus, poate interacționa cu medicamente utilizate pentru artrita inflamatorie, precum metotrexat și azatioprină.

Chaparral

Chaparral, derivat din planta Larrea tridentata (tufa de creozot), a fost folosit în medicina tradițională pentru diverse afecțiuni, de la erupții cutanate la cancer. Totuși, consumul de chaparral poate pune în pericol sănătatea ficatului. Chaparralul a fost asociat cu leziuni hepatice, cu peste 20 de cazuri raportate de afectare a ficatului. Riscul de complicații hepatice severe depășește orice potențiale beneficii, făcând din acesta o alegere riscantă pentru gestionarea artritei.

Arnica, neindicată pacienților cu artrită

Arnica este o plantă tradițională pentru ameliorarea durerii, disponibilă sub formă de creme și geluri topice. Deși unele cercetări susțin utilizarea sa externă, consumul oral poate fi periculos. Consumul oral de arnica poate duce la greață, amețeli și complicații mai grave, precum palpitații cardiace. Beneficiile sale sunt limitate, iar riscurile asociate utilizării orale o fac nepotrivită pentru tratarea artritei.

Sursa foto: Shutterstock

Sursă: Eatingwell.com/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”