Românii morți în străinătate vor putea fi repatriați din banii statului român, însă cu o condiție

Românii morți în străinătate vor putea fi repatriați din banii statului român, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților.
  • Publicat:
Românii morți în străinătate vor putea fi repatriați din banii statului român, însă cu o condiție

Camera Deputaților a adoptat, astăzi, un proiect de lege prin care statul român va fi obligat să achite, la cererea familiei, cheltuielile legate de repatrierea românilor morți în străinătate.

Legea prevede ca, la cererea familiei, statul român să plătească pentru repatrierea românilor morți în străinătate, în limita a 5000 de euro pentru fiecare cetățean. Totodată, proiectul prevede și posibilitatea ca sumele ce depășesc plafonul de 5000 de euro să fie plătite din taxele consulare.

„Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe și al ministrului Finanțelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în inițiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Totuși, proiectul de lege va produce efecte în momentul în care va fi promulgat de președinte și apoi publicat în Monitorul Oficial al României.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”