Speranţa de viaţă, în scădere dramatică. Doar 5% dintre bărbaţi vor mai atinge 100 de ani (STUDIU)

Un studiu internațional, la care au participat și țări cu un nivel de trai ridicat, precum Franța, Japonia sau Elveția, a arătat că speranța de viață a scăzut dramatic, la nivel global, în ultimele trei decenii.
  • Publicat:
Speranţa de viaţă, în scădere dramatică. Doar 5% dintre bărbaţi vor mai atinge 100 de ani (STUDIU)

Gerontologul Jay Olshansky, cel care a realizat studiul, alături de co-autorii săi, au prezis încă din 1990 că noua generație de copii, în medie, vor trăi până la vârsta de 85 de ani – doar 1% până la 5% ar putea supraviețui până la împlinirea a 100 de ani, potrivit The Guardian.

Cercetătorii au crezut că progresele din medicină vor duce la o creștere a speranței de viață

„În 1990, am prezis că creșterile speranței de viață vor încetini, iar intervențiile medicale vor avea un efect din ce în ce mai mic asupra speranței de viață”, a spus Olshansky, profesor de epidemiologie și biostatistică. la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Illinois din Chicago.

La nivel global, speranţa de viaţă a început să scadă în ultimele trei decenii, după creşteri importante în secolul 20. Un studiu arată că doar 15% dintre femei şi 5% dintre bărbaţii care locuiesc în regiuni cu speranţa de viaţă ridicată vor trăi până la 100 de ani.

„Mulți oameni nu au fost de acord cu noi.’ Progresele în tehnologiile medicale și de extindere a vieții se vor accelera și vor trage speranța de viață odată cu ele”, a spus el.

În general, copiii de sex feminin născuți în 2019 în aceste locuri au șanse de 5,1% să împlinească vârsta de 100 de ani, arată studiul. Există o șansă de doar 1,8% pentru bărbați.

„Am așteptat 30 de ani pentru a ne testa ipoteza. Am arătat că era creșterii rapide a speranței de viață a oamenilor s-a încheiat, așa cum am prezis”, a spus Olshansky, într-un interviu CNN.

„Vreau să mă asigur totuși că acest lucru este interpretat corect”, a adăugat el. „Încă mai câștigăm ani la speranța de viață, dar asta se întâmplă într-un ritm din ce în ce mai lent, mai greu decât în ​​deceniile precedente.”

Citește și: Generația care trăiește mai mult, dar este măcinată de cancer și boli cronice (STUDIU)

Speranța de viață, influențată de diverși factori

În ultimii ani, în unele țări s-a observat o scădere a speranței de viață, fiind influențată de factori precum:

Pandemia de COVID-19

Pandemia a avut un impact simțitor asupra speranței de viață, în special în anii 2020 și 2021, prin creșterea numărului de decese directe și indirecte.

Bolile cronice

Creșterea prevalenței bolilor cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul și obezitatea, contribuie la reducerea speranței de viață în multe țări.

Diferențele socio-economice

Diferențele semnificative între clasele sociale în ceea ce privește accesul la îngrijire medicală, nutriție și condiții de viață sănătoase afectează speranța de viață.

Sursă foto: Shutterstock.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult