Deși mierea este alcătuită în principal din zaharuri, ea conține și enzime, minerale, vitamine și acizi organici. Mierea conține, de asemenea, compuși flavonoizi și fenolici, care sunt cunoscuți ca fiind antiinflamatori și antioxidanți. Acești compuși sunt responsabili pentru proprietățile medicinale ale mierii.
Totodată, pudra de cacao spriină și ea sănătatea creierului. Aceasta este legată de îmbunătățirea memoriei, a vitezei de procesare și a funcției executive și pare să fie deosebit de eficientă la adulții mai în vârstă. În mod interesant, consumul unui baton de ciocolată neagră bogat în antioxidanți a redus, de asemenea, deteriorarea cognitivă indusă de lipsa somnului la femei sănătoase.
„Recomand o linguriță de miere zilnic. Recomand, de asemenea, puțină ciocolată. Dar nu ciocolată cu adaosuri, însiropată cu zeci de miresme și alte lucruri. Ciocolata neagră este alegerea potrivită”, subliniază Prof. univ. dr. Vlad Ciurea. Aceste alimente nu doar că aduc bucurie papilelor gustative, dar și oferă beneficii semnificative pentru sănătatea creierului.
„Zahărul super rafinat este toxic pentru creier”, spune profesorul, care recomandă mierea, însă, tot el spune că aceasta trebuie pusă în cafea sau ceai după ce lichidele s-au răcit puțin.
„În lichidele fierbinți, mierea devine toxică”, spune profesorul, în cadrul unui podcast.
Nucile şi seminţele sunt surse excelente de vitamina E, care ajută la buna funcţionare a creierului şi sporește capacitatea de concentrare.
„Foarte bune stimulatoare pentru creier sunt semințele. Nu recomand zahăr, care este periculos pentru creier. Miere și fructe. Recomand pește slab și carne de curcan, cu puține calorii. Toate acestea favorizează transmițătorii din creier și ajută procesele cerebrale. Sunt cunoscute, dar e bine să le revedem din când în când”, a mai adăugat specialistul.
Sursa foto: Facebook / Prof. dr. Vlad Ciurea.