Cadastru gratuit pentru românii din sute de comune. Lista completă a localităților

Cadastru gratuit pentru românii din sute de comune din întreaga țară, printr-un program al ANCPI cu fonduri europene nerambursabile și de la stat.
  • Publicat:
Cadastru gratuit pentru românii din sute de comune. Lista completă a localităților

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat, printr-un comunicat oficial, că derulează lucrări de cadastru, gratuit pentru români, în 2026 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri), cu o suprafață de peste 6,5 milioane de hectare.

Potrivit ANCPI, finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale instituției, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și din fonduri europene nerambursabile.

Până în prezent, ANCPI a finalizat lucrările de cadastru gratuit în 273 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri. Dintre acestea, 147 de comune au fost cadastrate cu fonduri europene. Tot până în prezent, instituția a deschis peste 7,6 milioane de noi cărți funciare gratuite pentru români, suprafața înregistrată fiind de aproximativ 6 milioane de hectare.

În această perioadă, ANCPI desfășoară lucrări de cadastru la nivelul întregului UAT în536 de localități, dintre care 499, cu o suprafață de peste 3,7 milioane de hectare, beneficiază de fonduri europene.

Lista completă cu localitățile aflate în program poate fi descărcată aici.

Lucrări de cadastru gratuite pe 6,5 milioane de hectare

Lucrări de cadastru gratuite pe 6,5 milioane de hectare

Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 7,92 milioane de hectare (82%).

ANCPI este beneficiarul proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 hectare, din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României, potrivit agrointel.ro.

Bugetul alocat a fost de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 – fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Proiectul a fost finanțat în cadrul Axei prioritare 11 din Programul Operațional Regional până la 31 decembrie 2023 și a fost etapizat, astfel încât, în perioada 2024-2027, ANCPI beneficiază de fonduri europene prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF).

Sursa foto: Envato.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”