Cine sunt pensionarii care ar putea fi nevoiți să dea banii înapoi după recalculare

Specialiştii Casei Naţionale de Pensii vor verifica toate deciziile de recalculare a pensiilor, mai precis 4,6 milioane de decizii.
  • Publicat:
Cine sunt pensionarii care ar putea fi nevoiți să dea banii înapoi după recalculare

​​Odată cu intrarea în vigoarea a noii legi, în luna septembrie 2024, privind recalcularea pensiilor brute pe vaza veniturilor brute obținute de-a lungul activității în câmpul muncii, mulți pensionari s-au plâns de deciziile pe care le-au primit acasă. Acum, reprezentanții Casei Naționale de Pensii vor verifica toate hotărârile pentru a se asigura că pensiile au fost calculate într-un mod corect. În acest fel, vor putea fi identificate eventualele nereguli.

Cine sunt pensionarii care vor fi obligați să dea banii înapoi

Mai mulți pensionari, nemulțumiți de deciziile primite în urma recalculării pensiilor de la 1 septembrie, au depus cereri de revizuire, însă nu doar acestea vor fi verificate. Casele Teritoriale de Pensii vor demara controale din oficiu pentru toate cele 4,6 milioane de decizii emise. Acest proces are ca scop identificarea eventualelor erori și corectarea acestora.

În situația în care se constată că unui pensionar i-a fost diminuată pensia pe nedrept, acesta își va recupera sumele pierdute, însă nu există un termen clar pentru restituirea fondurilor. În același timp, persoanele care au beneficiat de sume mai mari decât cele cuvenite vor fi obligate să returneze diferențele către stat.

„Mi-a venit acasă hârtia, însă fără nicio mărire, niciun leu. Și alții care au mai puțin decât mine aproape cu un an la 27 de ani și șapte luni și la 27 de ani, le-a venit 4-5 milioane. Care-i chestia? Nu știu.”/ „Soțul contestă decizia de pensionare, că nu i-a recalculat-o bine. I-au dat cuponul fără mărire.”/„Am muncit, am alergat 42 de ani după autobuz să mergem la serviciu. Alergăm și după bani acum că sunt banii noștri. Asta e situația.”, sunt doar câteva dintre mărturisirile făcute de pensionari, potrivit Antena 3 CNN.

Pensii mai mari de la 1 ianuarie 2025

Mai mulți pensionari nemulțumiți de deciziile primite în urma recalculării pensiilor de la 1 septembrie au depus cereri de revizuire, dar nu doar acestea vor fi verificate.

Mai exact, Casele Teritoriale de Pensii vor demara controale din oficiu pentru toate cele 4,6 milioane de decizii emise. Procesul are ca scop identificarea și corectarea unor eventuale erori. Astfel, în cazul în care unui pensionar i-a fost micșorată pensia pe nedrept, acesta își va recupera banii, dar nu există un termen stabilit pentru restituirea fondurilor. Dar, persoanele care au beneficiat de sume mai mari decât cele cuvenite, vor fi obligate să restituie diferențele către stat.

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, pensiile vor fi majorate, potrivit anunțului făcut de Ministerul Muncii. Toți pensionarii vor beneficia de majorare, care va fi calculată în funcție de inflație și de câștigul salarial mediu brut.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”