Vaccinare antigripală în sezonul 2024-2025. Când o recomandă medicul

Vaccinarea antigripală în sezonul 2024-2025 a început deja, iar medicii o recomandă ca fiind cea mai indicată metodă de protecție împotriva gripei.
  • Publicat:
Vaccinare antigripală în sezonul 2024-2025. Când o recomandă medicul

Vaccinarea pentru gripa sezonieră este recomandată pe durata întregului sezon rece, cu data de începere de 15 septembrie. Organismul are nevoie de 2 săptămâni, din momentul vaccinării, pentru a-și forma anticorpi împotriva virusului.

Potrivit dr. Sandra Alexiu, medic primar MF, protecția împotriva virusurilor este extrem de importantă. Exista diferite metode de protecție, dar cea mai indicată este vaccinarea antigripală.

Gripa: ce este, simptome

Gripa este afecțiunea virală contagioasă sporadică, epidemică sau pandemică, determinată de mai multe tipuri de virusuri, printre care A, B sau C. Poate avea consecințe moderate până la severe și, uneori, pot exista chiar și decese din cauza virusului gripal. Debutează brusc, prin simptome agresive, față de o răceală banală, unde simptomele pot crește gradual în intensitate.

“Simptomatologia gripei nu ține de vârstă ci, mai degrabă, de fiecare organism și modul în care este pregătit să reziste în fața unui virus. Evident, persoanele cu imunitatea mai puternică pot fi mai puțin afectate, sau pot să facă o formă mai ușoară de boală, față de restul persoanelor.

Simptomele gripei le putem observa,  în egală măsură, și în alte răceli de sezon, sau în boala covid ori anumite tipuri de pneumonii. Gripa este o boală care afectează întreg organismul, nu se oprește la anumite zone ale corpului, și poate produce pneumonii grave, cu probleme mari respiratorii, de asta vorbim mult de persoane care sunt intubate din cauza insuficienței respiratorii”, a declarat medicul Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Iflfov.

Printre cele mai comune simptome în sezonul virusului gripal, amintim:

  • Febră mare/frisoane
  • Nas înfundat
  • Tuse seacă
  • Durere de cap și durere de mușchi.

Cea mai buna modalitate de protecție împotriva gripei

Potrivit experților medicali din întreaga lume, cea mai buna modalitate de protecție împotriva gripei consta în vaccinarea anuală. Exista două tipuri de vaccinari antigripale: cel cu ac și cel nazal.

De obicei, medicii si asistentii medicali recomandă administrarea vaccinurilor imediat ce au devenit disponibile. Acest lucru are loc, de obicei, în lunile octombrie și noiembrie.

“Vaccinul gripal este recomandat să fie administrat începând cu jumătatea lunii septembrie, se poate chiar din 15 septembrie, și se continua pe tot parcusul sezonului toamnă/iarnă și al sezonului gripal, chiar dacă au început cazurile de boală.

Însă, este important de menționat că, scutul de anticorpi pentru apărarea organismului, poate fi eficient abia la 2 săptămâni de la vaccinare, deci nu se întâmplă imediat. Procesul de formare al anticorpilor este de durată și din acest motiv noi, medicii, recomandăm vaccinarea mai devreme, pentru a fi protejați din momentul în care virusul gripal începe să circule.

Debutul virusului gripal este începând cu luna noiembrie, nu putem transmite cu exactitate o dată, însă vorbim deja de un virus anual care începe să circule cam din această perioadă. Vârful epidemic se înregistrează în luna ianuarie, uneori și februarie, după care sezonul începe să se diminueze ușor, iar spre primăvară-vară circulația virusului scade”, a mai precizat medicul Sandra Alexiu.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult