Planta care ajută memoria. O ai în bucătărie, dar sigur nu știai câte beneficii are pentru sănătate

  • Publicat:
Planta care ajută memoria. O ai în bucătărie, dar sigur nu știai câte beneficii are pentru sănătate

Ţi se întâmplă des să uiţi anumite lucruri mărunte, cum ar fi, de exemplu, unde ţi-ai lăsat cheile de la apartament? Oamenii de ştiinţă au găsit remediul perfect: rozmarinul!

Rozmarinul, soluția pentru o minte lucidă

Acest condiment se pare că are efecte uimitoare asupra memoriei, şi asta datorită compusului organic numit 1,8 cineole, cunoscut şi sub denumirea de eucalipt. Acesta are capacitatea de a îmbunătăţi funcţiile cognitive atunci când ajunge în circuitul sangvin.

Eucaliptul poate fi găsit şi în compoziţia altor plante aromatice, precum pelinul sau salvia, iar studii anterioare au demonstrat că acesta poate avea un efect benefic atât asupra sistemului nervos, cât şi asupra procesului inflamator, favorizând ameliorarea durerilor cronice.

Ce este rozmarinul?

Rozmarinul este o plantă erbacee de origine mediteraneană, plăcut mirositoare. La noi în țară se cultivă ca plantă medicinală, condimentară şi ornamentală.

Tulpina, cu ramuri arcuite sau ascendente, poate ajunge până la 60-150 cm. În partea de jos, scoarță este exfoliată, iar în partea superioară este acoperită cu peri de culoare cenuşie. Frunzele, care rămân verzi şi pe perioada iernii, sunt liniare, având lungimea de 2-3 cm şi seamănă cu acele coniferelor. Florile sunt de culoare albăstrui-deschis, uşor violacee, formând un spic. În scop terapeutic se utilizează partea aeriană a plantei.

Rozmarinul: beneficii multiple pentru sănătate

Rozmarinul are beneficii importante asupra organismului. Dacă te întrebi ce boli tratează rozmarinul, iată câteva dintre acestea:

  1. Susține sistemul imunitar și ajută la îmbunătățirea circulației sanguine, datorită proprietăților antioxidante
  2. Ajută la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ, reducând astfel riscul de apariție a unor boli precum diabetul de tipul 2 și maladiile cardiovasculare
  3. Ajută la vindecarea rănilor și a altor manifestări ale pielii, datorită acidului rozmarinic și a altor compuși cu acțiune antimicrobiana
  4. Poate contribui la reducerea nivelului glucozei serice
  5. Contribuie la reducerea stresului, scăderea nivelului de anxietate și ajută la îmbunătățirea calității somnului
  6. Susține sănătatea creierului și poate contribui la protecția împotriva unor boli neurodegenerative precum Alzheimer
  7. Produsele pe baza de rozmarin susțin sănătatea ochilor și pot proteja împotriva apariției degenerescenței maculare
  8. Ceaiul de rozmarin susține sănătatea sistemului digestiv prin stimularea bilei și facilitarea absorbției compusilor lipidici
  9. Unele studii sugerează faptul că uleiul de rozmarin și extractul de rozmarin pot contribui la reducerea căderii părului atunci când acestea sunt aplicate direct pe scalp
  10. Conform unor studii, aromă de rozmarin, prin prezența anumitor compuși, poate contribui la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, a dispoziției, a capacității de concentrare și a memoriei.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”