Zona din țară care va fi afectată de secetă în următoarele decenii. „Vom avea o creștere mult mai mare”

  • Publicat:
Zona din țară care va fi afectată de secetă în următoarele decenii. „Vom avea o creștere mult mai mare”
Zona de Nord-Est a României, cea mai vulnerabilă la furtuni violente. foto: freepik

În ultimii ani, România s-a confruntat cu temperaturi extrem de mari! În plus, au fost episoade prelungite de secetă, iar suprafața afectată de seceta severă și extremă a crescut. Pentru viitor, specialiștii nu au deloc vești bune. Dr. Sorin Cebotari, fondator InfoClima, cercetător în domeniul dezvoltării sustenabile și membru al European Climate Foundation, a dezvăluit care va fi zona cea mai afectată de secetă din România. 

Zona de Nord-Est a României, cea mai vulnerabilă

Din anul 1970, numărul orelor cu condiții de furtuni severe a crescut constant în România. Cea mai expusă a fost zona de Nord-Est a României. Din păcate, această regiune a țării va fi cea mai vulnerabilă la furtuni violente și căderi de grindină de mari dimensiuni, conform InfoClima.

„A crescut numărul de ore cu condiții pentru furtuni severe. Important de remarcat că vorbim de condiții. Sunt momente în care avem absolut toate condițiile, și nu se întâmplă nicio furtună. Există și astfel de posibilități, dar sunt mai rare, foarte rare. De obicei, condițiile duc la furtuni.

Vedem că a crescut incidența lor din 1970 până azi destul de mult, și aceasta tinde să crească tot mai mult, mai ales în zona de nord-est a țării. Acolo vom avea o creștere mult mai mare, spre finalul secolului, a orelor cu condiții de furtună și respectiv grindine mari și extrem de mari.”, a declarat Dr. Sorin Cebotari.

În plus, aceeași regiune va fi expusă și secetei excesive în următorii zeci de ani. Deși cantitatea de precipitații nu va scădea neapărat, creșterea temperaturii va împiedica apa să rămână în sol.

„La nivelul de precipitații, statistic vorbind, până la sfârșitul secolului, vom avea aceleași cantități de precipitații, însă se schimbă patternul lor. Vom avea mult mai multe precipitații în anumite perioade ale anului și vom avea perioade mai lungi probabil fără precipitații, în anumite perioade ale anului. Din cum arată datele, zona de Est va fi afectată mai mult de lipsa de precipitații. (…)

Datele arată că trecem printr-o perioadă de uscare continuă, și aceasta se va agrava în anii care vin. E important să ținem cont de faptul că, deși precipitațiile rămân la fel, creșterea temperaturii cauzează mai multe evo-transpirații, adică plantele transpiră mai multă apă, iar asta înseamnă că apa nu mai stă în sol, și avem secetă. Deci nu înseamnă că dacă avem aceeași cantitate de ploaie, nu avem secetă.”, a mai spus Dr. Sorin Cebotari.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”