Pensionarii care riscă să-și primească banii abia în 2025. Explicația oferită de Casa de Pensii

Pensionarii care au ieșit la pensie în vară întâmpină probleme din cauza trecerii de la vechea lege a pensiilor, la cea nouă. Unii dintre ei ar putea primi pensia abia anul viitor.
  • Publicat:
Pensionarii care riscă să-și primească banii abia în 2025. Explicația oferită de Casa de Pensii
Seniorii care riscă să încaseze pensia în 2025. foto: freepik

Recalcularea pensiilor a creat un haos total la casele de pensii teritoriale care nu mai pot procesa și introduce noile dosare de pensionare ale românilor. În plus, unii seniori riscă să primească pensia abia în 2025. Este vorba despre cei care au depus dosarul în vară. 

Seniorii care riscă să încaseze pensia în 2025

Pensionarii au primit banii după veche lege a pensiilor, recalcularea în cazul lor făcându-se printr-un program informatic ce nu funcționează în parametri normali.

Drept urmare, eniorii care se regăsesc în această situație mai au de așteptat până în ianuarie 2025, pentru că atunci se preconizează că vor fi puse la punct toate datele.

Speriați, oamenii au încercat să ia legătura cu reprezentanții Caselor de pensii, pentru a găsi rezolvare. Spre exemplu, o pensionară a dezvăluit prin ce trece de luni de zile. A depus dosarul de pensie după 40 de ani de muncă, dar datele ei nu pot fi operate și recunoscute de sistemul caselor de pensii.

Sistemul nu funcționează

„Decizia cu intrare în plată am primit-o de la sfârșitul lunii iulie 2024, conform documentelor primite de la Casa de Pensii. Am primit prin mandat poștal pensia pe august, în 20 septembrie și atât. Am fost la casa de pensii și mi s-a spus ca nu mă găsește în sistem, că este blocat programul de recalculare și că pentru cei care au ieșit la pensie în iulie și august durează cam până prin ianuarie să primim pensile corecte”, a povestit pensionara, scrie newsweek.ro. 

În ultimele luni, s-a tot precizat că pensiile care suferă întârzieri vor fi plătite retroactiv. Din păcate, această pensionară nu se regăsește în sistemul informatic care funcționează după noua lege a pensiilor. Drept urmare, aceasta nu a luat niciun ban pe legea nouă.

Plățile pensiilor revizuite se fac abia peste o lună

„Angajatele m-au anunțat că nu voi mai primi pensie până atunci decât doar dacă rămân bani și că în cel mai bun caz primesc bani tot prin mandat poștal, scris de mâna de către angajații casei, prin bunăvoința lor ca să ma ajute.

Dacă nu, primesc pensia restanta pe septembrie și octombrie, chiar dacă sunt în pensie anticipata parțial după noua lege, pe care mie încă nu mi-au aplicat-o”, a mai spus femeia.

„Mă simt nevoită să mă angajez fără sa țin seama de prevederile legale pentru a supraviețui, pentru ca eu dacă nu iau bani nici pe legea nouă, nici pe veche nu știu daca sunt pensionară, neexistând nici o informație în sistemul informatic. Chiar nu se poate face nimic să mă pot baza pe acest venit pentru care am contribuit 40 de ani?”, a mărturisit pensionara.

Cum se scuză reprezentanții caselor de pensii

„În mod normal, dacă mergem pe graficul nostru de comunicare la plată, plata acestor contribuții ar fi în noiembrie prin sistemul informatic. Vom vedea cum va funcționa programula acesta de plată.

Dacă nu vom avea posibilitatea să comunicăm diferențele așa cum suntem obișnuiți, vom proceda ca și cum facem acum: dăm prin caserie, cu mandat poștal, ordine de plată în contul bancar. Asta implică un volum mai mare de muncă, dar la situația actuală noi trebuie să rezolvăm problema”, au declarat reprezentanții caselor de pensii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”