La Dăbuleni se află o livadă de 500 de arbori de curmale chinezești care se întinde pe două hectare. Din cauza secetei care a distrus mai multe culturi de fructe care au nevoie de precipitații, curmalele chinezești s-au adaptat rapidei climei.
Localnicii sunt uimiți de recolta din această toamnă. Un arbore poate să producă până la 50 de kilograme de fructe pe an.
„Deocamdată, avem pomişori de Zizifus pe care i-am oferit fermierilor interesaţi, celor mai curioşi, cei dornici de noutate. Inclusiv la Primărie s-au cumpărat 50 de pomişori, pe care domnul primar îi prezintă ca un exemplu”, a transmis directorul Staţiunii de Cercetare Dăbuleni.
„Este o cultură interesantă şi tentantă, pentru că nu se stropesc”, spune Gigi Creţu, legumicultor.
„Din discuţiile cu oamenii, cel puţin în zona Dăbuleni – Călăraşi, fiecare om tot are trei-patru plante, trei-patru pomi din ăştia în curte, care rodesc”, declară Dumitru Răducanu, directorul economic al Staţiunii de Cercetare Dăbuleni.
Foarte hrănitoare, curmalele sunt recomandate în unele regimuri pentru slăbit. Conţin multe minerale şi vitamine. 100 de grame de curmale conţin între 300 şi 600 miligrame de vitamina C. „Asta înseamnă că, dacă mâncăm o mânuţă, deja am depăşit necesarul de vitamina C pe acea zi şi implicit stimulează imunitatea”, explică Irina Titirică, doctor inginer la Institutul de Cercetare Dăbuleni.
Curmalele conțin o cantitate importantă de fibre. 100 de grame de curmale conțîn 7 grame de fibre, ceea ce oferă un efect benefic asupra sistemului digestiv. Fibrele din curmale contribuie la eliminarea constipației și reglează tranzitul intestinal.
În medicină alternativă, sunt utilizate pe scară largă pentru a îmbunătăți somnul și a reduce anxietatea. (…) Un studiu pe animale a constatat că șoarecii hrăniți cu alimente amestecate cu curmale au avut mai puține comportamente legate de anxietate, în comparație cu cei care nu le-au consumat.
Curmalele sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, vitamine și minerale. Acestea conțin cantități mici de mai multe vitamine și minerale, dar sunt deosebit de bogate în vitamina C, o vitamină importantă cu proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității.
Sursă foto: Profimedia.