Grupa sanguină îți poate spune riscul de infarct și de AVC. Ce categorii de persoane sunt mai expuse?

Grupa ta sanguină ar putea fi legată de un risc mai mare de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral (AVC), arată unele cercetări.
  • Publicat:
Grupa sanguină îți poate spune riscul de infarct și de AVC. Ce categorii de persoane sunt mai expuse?

Iată ce spun oamenii de știință și ce se poate face pentru a scădea riscul de infarct și AVC indiferent de grupa de sânge.

Cercetare inedită: Riscul de accident cerebral, influențat de grupa de sânge

Într-un studiu publicat în 2022, cercetătorii în genomică au descoperit o relație clară între gena subgrupului A și accidentul vascular cerebral cu debut precoce, scrie sciencealert.com.

Cercetătorii au adunat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17 000 de persoane cu un accident vascular cerebral și aproape 600 000 de controale fără accident vascular cerebral. Toți participanții aveau vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.

„Încă nu știm de ce grupa de sânge A ar conferi un risc mai mare”, a declarat autorul principal și neurologul vascular Steven Kittner de la Universitatea din Maryland.

„Dar probabil că are legătură cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și cu alte proteine circulante, care joacă toate un rol în dezvoltarea cheagurilor de sânge”.

Grupa de sânge A, asociată cu un risc mai ridicat de accident vascular cerebral la persoanele cu vârste de sub 60 ani

Populaţia de participanţi analizată a fost variată din punct de vedere etnic şi a curprins persoane cu vârste între 18 şi 59 de ani, dintre care aproape 17 000 au reprezentat cazuri de AVC, iar aproximativ 600 000 de participanţi au alcătuit grupul de control. Analiza a fost realizată pentru subgrupele de sânge ale sistemului ABO, reprezentate de A1, O1, A2, B, O2, fiecare dintre acestea fiind caracterizată de un anumit polimorfism uninucleotidic.

Citeşte şi: Grupa sanguină influenţează riscul de boli cardiovasculare

Ce este accidentul vascular cerebral (AVC)?

Un AVC reprezintă o afecțiune medicală care pune viața în pericol și care are loc atunci când alimentarea cu sânge către o parte a creierului este întreruptă din anumite cauze. Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală, iar tratamentul acordat rapid este esențial.

La fel ca în cazul tuturor organelor, creierul are nevoie de oxigen și de nutrienți, asigurate de sângele care circulă, pentru a funcționa în mod corespunzător. Dacă fluxul de sânge este limitat sau oprit complet, celulele creierului încep să moară. Acest lucru poate duce la leziuni la nivelul creierului, la dizabilitate și la un posibil deces.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”