Pensiile care se vor recalcula din oficiu. Românii pot cere și recalcularea la cerere

Începând cu data de 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare o nouă lege a pensiilor, care prevede posibilitatea recalculării drepturilor de pensie. Seniorii trebuie să știe că unele pensii se vor recalcula din oficiu. Iată toate informațiile!
  • Publicat:
Pensiile care se vor recalcula din oficiu. Românii pot cere și recalcularea la cerere
Cum se face recalcularea automată

Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2024, iar drepturile de pensie pot fi recalculate din oficiu, ținând cont fie de punctele de stabilitate (acordate pentru anii de cotizare contributivă ce depășesc 25 de ani), fie prin valorificarea veniturilor lunare realizate înainte de 1 aprilie 2001. În plus, seniorii trebuie să afle că recalcularea pensiilor poate fi solicitată și la cerere, prin adăugarea de stagii de cotizare sau venituri suplimentare.

Pensiile recalculate din oficiu pot fi luate în considerare fie de punctele de stabilitate obținute pentru anii de muncă ce depășesc 25 de ani de cotizare, fie de veniturile realizate anterior datei de 1 aprilie 2001.

Conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), recalcularea pensiilor se realizează în două moduri: recalculare automată și recalculare la solicitare. Avocatnet.ro oferă câteva informații prețioase pentru românii care se află în această situație.

Cum se face recalcularea automată

Acest tip de recalculare va avea loc în două faze. Prima fază a debutat la 1 septembrie 2024, dată la care toate pensiile au fost ajustate conform unei noi formule introduse de lege. Această formulă presupune multiplicarea numărului total de puncte de pensie cu un punct de referință, stabilit la 81 de lei. În acest calcul sunt incluse și punctele de stabilitate, care se acordă pentru anii de cotizare care depășesc 25 de ani.

A doua fază a recalculării automate va avea loc până la 1 martie 2025 și va viza pensiile care nu au inclus veniturile obținute înainte de 1 aprilie 2001. În această etapă, vor putea fi valorificate veniturile suplimentare, cum ar fi sporurile, al treisprezecelea salariu și alte prime, cu condiția ca acestea să fie dovedite prin documente care respectă normele în vigoare.

Recalcularea la cerere – ce presupune

Începând cu 1 septembrie 2024, pensionarii au posibilitatea să ceară recalcularea pensiei. Această recalculare se poate face prin includerea unor venituri suplimentare sau stagii de cotizare care nu au fost considerate în momentul stabilirii inițiale a pensiei.

Pensionarii care au împlinit vârsta de pensionare, dar aleg să rămână activi în câmpul muncii și să adune noi stagii de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei în baza acestor contribuții suplimentare.

Trebuie menționat că pensionarii pot depune o cerere de recalculare doar o singură dată pe an. Sumele rezultate din această recalculare vor fi plătite începând cu luna imediat următoare înregistrării solicitării la CNPP.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News