Alertă alimentară pe piața din România. Mii de ouă cu salmonella au fost retrase de la vânzare

Este alertă alimentară pe piața din România, după ce inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au retras de la vânzare mii de ouă cu salmonella.
  • Publicat:
Alertă alimentară pe piața din România. Mii de ouă cu salmonella au fost retrase de la vânzare

Inspectorii DVSA au verificat, luna trecută, 388 de operatori economici, pe întreg lanțul de la producție, la comercializare, iar pe timpul controalelor s-a urmărit dacă sunt respectate condițiile generale de igienă, procedurile de trasabilitate a produselor, implementarea programelor de autocontrol și etichetarea produselor.

„În urma controalelor efectuate au fost constatate următoarele neconformităţi: lipsa verificării stării de sănătate, neefectuarea acţiunilor de dezinfecţie/dezinsecţie/deratizare, lipsa monitorizării temperaturii din spaţiile frigorifice, deficienţe de depozitare şi manipulare a produselor alimentare, deficienţe structurale. Urmare a acestor neconformităţi au fost aplicate 16 amenzi contravenţionale în valoare totală de 55.400 lei şi 39 avertismente. A fost aplicată o Ordonanţă de suspendare a activităţii la un laborator de cofetărie/patiserie unde au fost constatate deficienţe structurale şi s-au confiscat 30 de kilograme de carne şi produse din carne de la un restaurant din cauza lipsei etichetării”, informează DSVSA Buzău.

Totodată, inspectorii au prelevat 127 de probe de produse alimentare pentru determinarea conformităţii acestora cu prevederile legale în vigoare. În urma analizelor de laborator nu au fost înregistrate probe cu rezultat neconform.

„În perioada menţionată, DSVSA Buzău a intervenit pentru soluţionarea a trei alerte alimentare primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, fiind retrase de la comercializare 4.380 de bucăţi de ouă de consum dintr-un lot la care s-a detectat Salmonella enteritidis”, a transmis DSVSA.

Infecția cu salmonella. Simptome, cauze și tratament

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună care afectează tractul intestinal. Bacteria Salmonella trăiește in intestinul oamenilor, animalelor și păsărilor și se transmite pe calea fecalelor.

Oamenii se infectează cel mai frecvent din alimente și apă contaminate. Perioada de incubație variază între câteva ore și 2 zile.

Pacienții se pot confrunta cu greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră, frisoane, cefalee, dureri musculare, sânge în scaun.

Semnele și simptomele infecției durează între 4 și 7 zile, deși ar putea să treacă chiar câteva luni până când intestinele să își revină de fapt la normal după aceea. Anumite tipuri de bacterii salmonella pot dezvolta febra tifoida, o boală uneori mortală, mai frecventă în țările mai puțin dezvoltate.

Dieta este foarte importantă pentru refacerea intestinului după procesul inflamator cauzat de boala:

– se indică: pâine prăjită, brânză telemea slabă, ceai de mentă, supa de orez și morcovi, banane, măr copt, sticksuri, grisine, carne fiartă sau friptă la grătar (pui, vită), apă plată;

– sunt contraindicate: legume și fructe crude, sucuri de fructe, prăjeli, dulciuri, băuturi gazoase, alcool de orice fel, condimente, lapte, smântână, unt, cașcaval gras, grăsimi, slănină, costiță, carne de porc, varză, fasole, tocături, mici, ouă.

Deoarece infecția cu salmonella poate cauza deshidratare, pe primul plan în tratamentul enterocolitelor este corectarea pierderilor de lichide și electroliți. Aceasta se realizează prin consumul de lichide – ceaiuri neîndulcite, apă minerala (plată), zeamă de orez, supă de morcov, precum și administrarea de soluții de rehidratare orală sau intravenoasă în cazuri cu pierderi severe de lichide și electroliți. Sărurile de rehidratare orală se găsesc în farmacii, în pliculețe cu dozaj corespunzător. Cazurile severe necesită spitalizare.

Antibioticele: daca medicul suspectează că bacteria Salmonella a pătruns în sânge sau daca aveți imunitate scăzută, vă va prescrie tratament antibiotic pentru tratarea infecției.

În cazurile necomplicate, antibioticele nu au beneficii, putând chiar prelungi perioada în care purtați bacteria, putându-i infecta pe alții, crescând și riscul de reinfectare.

Sursa foto: Envato.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”