Prăjiți, piure, tocăniță sau la cuptor, cartofii sunt nelipsiți de pe mesele românilor.
Dar cum facem să păstrăm cartofii mai mult timp fără ca aceștia să încolțească? Cel mai important este modul de depozitare.
Bloggerul Jerry James Stone a venit în ajutor cu un hack de aur pentru depozitarea alimentelor.
Stone garantează că puteți avea cartofi curați până la șase luni, cu un singur truc: „Depozitarea cartofilor este destul de simplă”, dezvăluie acesta. „În cea mai mare parte… [cartofilor] le place să stea într-un loc întunecat și răcoros.”
Cartofii au nevoie de aer. Întrucât eliberează apă, menținerea lor etanșă îi va umezi și îi va predispuse la mucegai. Tocmai de aceea vei observa că și atunci când îi cumperi din supermarket, ei vin ambalați de cele mai multe ori într-o plasă.
Poți păstra cartofii în pungă din hârtie, cu condiția să nu fie închisă deasupra, ci să îi lași să “respire”. Evită să îi ții în pungă din plastic. Cele mai bune alegeri sunt o cutie de carton cu găuri în lateral, un coș, o pungă de plasă, o pungă de hârtie sau orice recipient bine ventilat.
El explică: „Nu ai vrea să îi depozitezi în plastic și cu siguranță nu vrei să îi depozitezi într-o pungă de plastic sigilată, pentru că nu le place umezeala”.
Iar detaliile contează, potrivit lui Jerry: „Când sunt depozitati într-o pungă de hârtie, vrei să ții acea pungă deschisă și să o așezi într-un loc într-un loc întunecat răcoros și bine ventilat”.
De asemenea, el semnalează riscurile expunerii la lumină, explicând modul în care spuds pot deveni verzi și pot avea un gust amar, care pot fi evitate ținându-le în întuneric. Jerry subliniază că punctul favorabil pentru temperatura de depozitare a cartofilor oscilează între șapte și 10°C, cu cât este mai fierbinte și le vei grăbi creșterea nedorită.
Cartofii sunt legume solitare. Păstrează-i departe de alte produse, dar mai ales de fructe. Stau bine lângă ceapă, întrucât au nevoie cam de același tip de mediu de depozitare.
Sursă foto: Shutterstock.