Copilul poate să devină un pacient model la stomatolog

Intriga apare atunci când copilul aude primele impresii legate de vizitele la medicul stomatolog. Chiar pot aduce o influență remarcabilă asupra modului său de gândire!
Copilul poate să devină un pacient model la stomatolog

Îi vei insufla beneficiile din spatele fiecărui consult și importanța ținerii sub control a problemelor sale sau îi vei provoca frică, anxietate, care îl vor plasa cât mai departe de un specialist?

Sunt dr. Carla Stan, medic stomatolog, iar azi vreau să îți ofer un ghid care nu va da greș nicicând atunci când dorești să pui bazele unei bune relații medic-pacient, atunci când chiar copilul tău este pacientul!

Încep prin a-ți spune că prima vizită la medicul stomatolog trebuie să înceapă încă de la erupția primului dinte.

Când anume? În jurul vârstei de 6 luni în mod normal.

Ce dinte va erupe primul? Incisivul central inferior.

Poate că ți se pare că este mult prea devreme, însă având în vedere faptul că dinții de lapte se dezvoltă în mare parte intrauterin, factorii genetici pot perturba anumite aspecte ce țin de erupția dentară, fie de calitatea structurilor din care dințișorii săi sunt alcătuiți.

Dacă la naștere puiul tău a avut o greutate mai mare, te poți aștepta ca primul dinte să erupă la 3-5 luni, acest lucru neindicând o situație îngrijorătoare! De asemenea, dacă ai un băiețel, trebuie să știi că dinții erup mai devreme la aceștia, iar în timp datorită creșterii mai rapide în greutate, fetițele ajung să recupereze decalajul.

Și nașterile premature sunt însoțite de schimbări în sfera stomatologiei, pentru că uneori bebelușul poate prezenta erupție întârziată, dar care din fericire se compensează până la 2 ani și jumătate.

Mai jos ai un tabel util după care te poți ghida! Variațiile de 1-2 luni la dinții de lapte nu semnifică nimic patologic!

Incisivii de lapte se mențin în funcție 5 ani, pe când molarii în jur de 9 ani. De aceea sfatul meu este să ai mare grijă de igiena orală a micuțului!

  • Incisivii centrali inferiori: 6-8 luni
  • Incisivii centrali superiori: 10 luni
  • Incisivii laterali superiori: 11 luni
  • Incisivii laterali inferiori: 13 luni
  • Molarii 1: 16 luni (diferență între superior și inferior de câteva săptămâni)
  • Caninii: 19 luni (diferență între superior și inferior de câteva săptămâni)
  • Molarii 2 27 luni (diferență între superior și inferior de maxim 3 luni

Mica copilărie (0-2 ani)

Ce trebuie să știi ca părinte?

Programarea ar fi preferabil să fie făcută în prima parte a zilei, ideal dimineața.

Nu te îngrijora în legătură cu bebelușul tău, nu vei sta separat de acesta, ședința va fi una foarte scurtă mai ales având în vedere puterea lui de concentrare de 1-5 minute.

Contactul fizic va fi permanent, la fel și cel vizual.

Consultul se va realiza fie din brațele tale, fie capul său va fi așezat pe genunchii medicului stomatolog, iar picioarele pe genunchii tăi.

Perioada preșcolară (2-6 ani)

De preferat programarea ar fi bine să fie făcută în afara programului de somn pe care îl are micuțul, în mod clar nu la finalul zilei pentru că poate deveni irascibil.

De această dată vei rămâne în sala de așteptare deși încă este dependent de voi, părinții.

Puterea de concentrare a copilului este încă limitată la 4-8 minute până la vârsta de 4 ani, acesta neavând noțiunea timpului. Nu te îngrijora, este pe mâini bune și pașii sunt în direcția corectă!

Ar fi foarte de ajutor dacă ai sugera medicului stomatolog niște subiecte de mare interes pentru micuț, în felul acesta relația medic-pacient va progresa rapid!

Trebuie să știi că acum dinții permanenți își vor face apariția pe arcadă. Pregătește-te! Vei fi Zâna Măseluță!

Perioada școlară (6-11 ani)

Ca părinte ai aduce un real beneficiu actului terapeutic și încrederea copilului va fi iremediabil câștigată dacă ai comunica medicului personajele preferate de cel mic, sporturile care îi stârnesc interesul încât pentru acesta timpul să pară că trece repede și atenția să fie menținută.

Dacă nu este obișnuit cu vizitele regulate în clinică, este posibil să refuze orice efort al medicului stomatolog. Nu abandona situația, încă mai există speranță că el să devină un pacient model!

  • Incisivii centrali inferiori + molarii 1 6-7 ani
  • Incisivii centrali superiori 7-8 ani
  • Incisivii laterali inferiori 7-8 ani
  • Incisivii laterali superiori 8-9 ani
  • Caninii inferiori + Premolarii 1 superiori 9 ani
  • Premolarii 1 inferiori + Premolarii 2 superiori 10-11 ani
  • Premolarii 2 inferiori + Caninii superiori 11-12 ani
  • Molarii 2 12 ani

Perioada școlară (6-11 ani)

Ca părinte ai aduce un real beneficiu actului terapeutic și încrederea copilului va fi iremediabil câștigată dacă ai comunica medicului personajele preferate de cel mic, sporturile care îi stârnesc interesul încât pentru acesta timpul să pară că trece repede și atenția să fie menținută.

Dacă nu este obișnuit cu vizitele regulate în clinică, este posibil să refuze orice efort al medicului stomatolog. Nu abandona situația, încă mai există speranță că el să devină un pacient model!

În perioada adolescenței (12-15 ani)

În funcție de personalitatea sa, abordarea poate să fie diferită, uneori dificilă. Dacă nu i-ai impus măsuri riguroase de igienă încă de la începutul copilăriei, este posibil cu greu să îl convingi să mergeți împreună la stomatolog și să te refuze vehement.

Dacă în trecut cel mic a avut parte de experiențe neplăcute care i-au generat frică extremă, fie anxietate, este explicabil că atitudinea sa fie una defensivă sau să fie în stare de alertă continuă. Nu trebuie să abandonezi situația! Încearcă să găsești un medic stomatolog empatic cu care atât tu ca părinte să rezonezi, cât și copilul tău!

Mereu există soluții, însă tot ce trebuie să știi este că există experți în domeniu care pe lângă stomatologie au un as în mânecă… psihologia! Vor crea o legătură atât de strânsă cu copilul tău încât cu entuziasm va dori să vină în clinică!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Carla Stan - Medic stomatolog
Dr. Carla Stan este medic stomatolog cu atenție îndreptată către profilaxie dentară / stomatologie generală / terapie LASER / estetică dentară / protetică dentară în cadrul ARTeeth Dental Clinic București. De asemenea, pasiunea pentru sănătate a îndemnat-o să pună bazele și unei ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”