Mersul pe jos după cină vă poate îmbunătăți digestia? Iată ce ar trebui să știți

Deși mulți dintre noi sunt tentați să se relaxeze pe canapea imediat după cină, o plimbare poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate.
  • Publicat:
Mersul pe jos după cină vă poate îmbunătăți digestia? Iată ce ar trebui să știți

Mai multe studii sugerează că mersul pe jos după masă poate îmbunătăți digestia și sănătatea generală.

Cum ajută mersul pe jos după cină, digestia?

Un beneficiu major asociat plimbărilor după masă este îmbunătățirea digestiei. Mișcarea corpului poate ajuta digestia prin stimularea stomacului și a intestinelor, determinând o mișcare mai rapidă a alimentelor prin acestea. Cercetările au arătat că mersul pe jos echivalentul a 10 ore pe săptămână previne cancerul în sistemul digestiv, inclusiv în: gură, gât, esofag, stomac, intestinul subțire, pancreas, vezică biliară sau ficat.

În cadrul unei meta-analize publicate în revista Sports Medicine, cercetătorii au analizat rezultatele a șapte studii care au comparat efectele statului pe scaun cu cele ale statului în picioare și ale mersului pe jos, asupra sănătății inimii și asupra nivelurilor insulinei și ale glicemiei.

S-a descoperit că o plimbare pe jos ușoară după masă, [chiar și pentru perioade de doar două până la cinci minute], a avut un impact semnificativ în gestionarea nivelului glicemiei.

În cinci dintre studiile evaluate, niciunul dintre participanți nu suferea de prediabet sau de diabet de tip 2. Celelalte două studii au investigat persoane cu și fără astfel de afecțiuni.

Participanților li s-a cerut să stea pe scaun sau să meargă timp de două până la cinci minute la fiecare 20-30 de minute pe parcursul unei zile.

Toate cele șapte studii au arătat că doar câteva minute de mers ușor după masă au fost suficiente pentru a îmbunătăți semnificativ nivelul glicemiei, în comparație cu statul pe scaun sau așezat pe canapea.

Cât timp ar trebui să mergi pe jos după fiecare masă?

Menținerea plimbărilor în jur de 10 minute permite să să te bucuri de avantajele potențiale și să previi efecte nedorite precum disconfortul la nivelul stomacului. În plus, această durată face mai ușoară integrarea plimbărilor în rutina zilnică fără a-ți afecta semnificativ programul.

De asemenea, activitățile fizice de scurtă durată, precum treburile casnice sau plimbările de două-trei minute în jurul blocului, pot avea un impact pozitiv asupra sănătății.

Foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”