Proteina secretă, care influențează sănătatea oaselor, descoperită de o echipă de cercetători din care face parte și o româncă

O proteină secretă, responsabilă de sănătatea oaselor, a fost descoperită de o echipă de cercetători din care face parte și o româncă.
  • Publicat:
Proteina secretă, care influențează sănătatea oaselor, descoperită de o echipă de cercetători din care face parte și o româncă

Noul studiu publicat de revista Nature arată descoperirea făcută de cercetători și anume identificarea proteinei CLEC14A, care perturbă maturarea celulelor osoase.

Oamenii de știință au descoperit că proteina inhibă activitatea celulelor care formează osul (osteoblaste), împiedicându-le să se maturizeze în timpul migrării lor către locurile de formare a osului, conform unei noi cercetări.

Studiul, condus de Dr. Amy Naylor și Profesorul Roy Bicknell, împreună cu Dr. Georgiana Neag, membru al echipei, de la Universitatea din Birmingham, arată că proteina CLEC14A, localizată pe celulele endoteliale ale vaselor de sânge din os, împiedică funcția celulelor de dezvoltare osoasă numite osteoblaste.

În timpul dezvoltării osoase, celulele endoteliale sunt responsabile de transportul osteoblastelor imature către zonele în care este nevoie de os nou. Cu toate acestea, prezența proteinei CLEC14A pe suprafața acestor celule endoteliale împiedică osteoblastele să ajungă la maturitatea necesară pentru formarea țesutului osos.

În acest studiu, celulele osteoblaste au fost prelevate de la șoareci transgenici care au fost crescuți pentru a produce CLEC14A sau nu. Ulterior, osteoblastele au fost utilizate in vitro într-o soluție de inducție, iar echipa a constatat că celulele prelevate de la șoarecii fără proteine au ajuns la maturitate după patru (4) zile, în timp ce cele în prezența CLEC14A s-au maturizat opt (8) zile mai târziu. În plus, probele fără CLEC14A au înregistrat o creștere semnificativă a țesutului osos mineralizat în ziua 18 a studiului.

Implicații pentru sănătatea oaselor și tratamentul bolilor

„În ultimul deceniu, a fost identificat un tip specific de celule de vase de sânge în interiorul oaselor. Acest vas de sânge se numește „tip-H” și este responsabil pentru ghidarea osteoblastelor care formează osul către locurile în care este necesară creșterea osoasă. Acum am descoperit că o proteină numită CLEC14A poate fi găsită pe suprafața celulelor vaselor de sânge de tip H.

În experimentele pe care le-am efectuat, atunci când proteina CLEC14A este prezentă, osteoblastele care au împărțit o plimbare pe celulele endoteliale produc mai puțin os. Dimpotrivă, atunci când proteina este îndepărtată, ele produc mai mult os.

Această înțelegere suplimentară a modului în care celulele vaselor de sânge controlează osteoblastele care formează os în condiții normale, sănătoase, oferă o cale de a dezvolta tratamente pentru pacienții care au o formare osoasă insuficientă, de exemplu la pacienții cu fracturi care nu se vindecă, osteoporoză sau cu boli inflamatorii cronice”, a declarat Dr. Amy Naylor, profesor asociat în cadrul Școlii de infecții, inflamație și imunologie de la Universitatea din Birmingham, potrivit scitechdaily.com.

„Știm că formarea osoasă deficitară este un factor important de deteriorare a oaselor în osteoporoză și artrita inflamatorie autoimună. Acest lucru poate duce la invaliditate, durere și oboseală care afectează viața oamenilor în multe feluri, inclusiv capacitatea lor de a lucra, timpul pe care îl petrec cu familia și prietenii și bunăstarea lor.

Suntem mândri că am finanțat cercetările doctorului Naylor, care au îmbunătățit înțelegerea noastră asupra formării și remodelării oaselor. Sperăm că aceste descoperiri vor conduce în cele din urmă la noi abordări terapeutice pentru persoanele cu afecțiuni musculo-scheletice.

În timp ce aceste descoperiri sunt promițătoare, nu ne vom odihni până când toate persoanele cu artrită nu vor avea acces la tratamente și intervenții care să le permită să trăiască viața pe care și-au ales-o”, a explicat și Lucy Donaldson, director pentru cercetare și informații privind sănătatea la Versus Arthritis.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”