Ceaiurile care pot avea efecte secundare periculoase. Dr. Chirilă: „Un om sănătos nu are nevoie”

Ceaiurile sunt considerate ca fiind printre cele mai sănătoase băuturi. Chiar și așa, mulți nu știu că ceaiurile din plante, consumate mai ales în exces, pot avea efecte secundare nedorite.
  • Publicat:
Ceaiurile care pot avea efecte secundare periculoase. Dr. Chirilă:

Specialiştii atrag însă atenţia că acestea pot cauza probleme unui om sănătos.

„Un om sănătos nu are nevoie şi nici nu are voie să consume ceaiuri medicinale care au un efect terapeutic. Omul sănătos nu trebuie să se trateze. E simplu. Nici nu trebuie să fiţi medic pentru asta. De ce să va trataţi dacă sunteţi sănătos?”, spune Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.

Ceaiurile care pot avea unele efecte secundare periculoase

Ceaiul de tătăneasă

„Ceaiul acesta – considerat a avea proprietăți curative – conține alcaloizi pirrolizidinici, care pot duce la leziuni hepatice severe’, explică medicii. De fapt, potrivit unui articol din 2004 publicat în Public Health Nutrition, autorii lucrării au menționat că „consumul de ceaiuri din plante obținute din frunze de tătăneasă nu este recomandat’, din cauza potențialului ceaiului de a contribui la toxicitatea ficatului.

Ceaiul de pelin

Ceaiul de pelin conține tujone, un compus chimic care poate provoca convulsii și alte efecte neurotoxice dacă este consumat în cantități mari. OBLIGATORIU evitat de femeile însărcinate, de copii și de persoanele cu afecțiuni neurologice.

Ceaiul negru

Deoarece ceaiul negru poate avea un conținut ridicat de cofeină, „consumul prea des de ceai negru poate provoca sentimente de anxietate, stres și neliniște’, explică Allison Gregg, consultant nutrițional la Mom Loves Best.

„Ceaiul negru are un conținut ridicat de oxalați, care pentru unii oameni se pot acumula fie în țesuturi și pot duce la dureri articulare fie la nivelul tractului urinar și al vezicii urinare”, adaugă Alicia Galvin, și dietetician rezident pentru Laboratoarele Suverane.

Ceaiul de senna

Folosit ca laxativ, ceaiul de senna poate provoca diaree severă, deshidratare și un dezechilibru electrolitic dacă este consumat în exces. Atenție, trebuie musai consumat doar pe termen scurt și sub atenta supraveghere a unui medic.

Ceaiul de mentă

Ceaiul de mentă are efecte pozitive în mod normal, însă nu este recomandat pentru oamenii care suferă de constipație. De asemenea, se recomandă evitarea ceaiului de mentă pentru persoanele care au ulcer gastric ori pentru femeile gravide și cele care alăptează.

Sursă foto: Shutterstock.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult