Medicament din veninul de păianjen, soluția salvatoare pentru atacul de cord și accidentul vascular cerebral

Un medicament din venin de păianjen ar putea fi soluția salvatoare pentru pacienții care suferă de atac de cord sau accident vascular cerebral.
  • Publicat:
Medicament din veninul de păianjen, soluția salvatoare pentru atacul de cord și accidentul vascular cerebral

O moleculă de venin de păianjen cercetată de o echipă a Universității din Queensland a îndeplinit criteriile esențiale pentru a deveni un tratament pentru atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Profesorul Nathan Palpant și profesorul Glenn King de la Institutul de Biostiință Moleculară al Universității din Queensland au demonstrat anterior că medicamentul ce poartă denumirea Hi1a protejează celulele împotriva daunelor cauzate de atacul de cord și de accidentul vascular cerebral.

Dr. Palpant a declarat că un studiu ulterior a supus medicamentul unei serii de teste preclinice concepute pentru a imita scenariile de tratament din viața reală.

„Aceste teste sunt un pas important pentru a ne ajuta să înțelegem cum ar funcționa Hi1a ca terapie – în ce stadiu al unui atac de cord ar putea fi utilizat și care ar trebui să fie dozele. Am stabilit că Hi1a este la fel de eficient în protejarea inimii ca singurul medicament cardioprotector care a ajuns la faza 3 a studiilor clinice, un medicament care a fost în cele din urmă abandonat din cauza efectelor secundare. În mod important, am constatat că Hi1a interacționează numai cu celulele din zona lezată a inimii în timpul unui atac și nu se leagă de regiunile sănătoase ale inimii – reducând astfel șansele de efecte secundare”, a declarat Dr. Palpant, potrivit uq.edu.au.

Molecula salvatoare, descoperită în veninul unui păianjen

Molecula salvatoare, descoperită în veninul unui păianjen

Profesorul King, care a câștigat recent Premiul Prim-Ministrului pentru Inovație în dezvoltarea primelor insecticide din lume din venin de păianjen, a descoperit Hi1a în veninul păianjenului cunoscut local drept „K’gari funnel web”.

„Hi1a ar putea reduce deteriorarea inimii și a creierului în timpul atacurilor de cord și al accidentelor vasculare cerebrale prin prevenirea morții celulare cauzate de lipsa de oxigen. Testele noastre și studiile de siguranță efectuate de organizații de cercetare contractuale independente au furnizat dovezi că Hi1a ar putea fi o terapie eficientă și sigură”, a explicat profesorul King.

Infensa Bioscience, o companie co-fondată de cercetători, a strâns 23 de milioane de dolari în 2022 pentru a dezvolta Hi1a în scopuri comerciale.

CEO-ul Infensa și cercetător la Universitatea din Queensland, profesorul asociat Mark Smythe, a declarat că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial.

„Majoritatea deceselor cauzate de boli cardiovasculare sunt cauzate de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, dar nu există medicamente pe piață care să prevină daunele cauzate de acestea. Un medicament eficient pentru tratarea atacului de cord ar avea un impact la nivel mondial, oferind o descoperire pentru îmbunătățirea vieții a milioane de persoane care trăiesc cu boli de inimă”, a declarat Dr. Smythe.

Studiul a fost publicat în cea mai importantă revistă din lume dedicată inimii, The European Heart Journal.

Sursa foto: Shutterstock / University of Queensland.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”