Ore ideale de culcare pentru un somn sănătos, conform experților în sănătate

Experții în sănătate au explicat, după numeroase studii, care sunt orele ideale de culcare, dar și durata, pentru un somn sănătos.
  • Publicat:
Ore ideale de culcare pentru un somn sănătos, conform experților în sănătate

Toți specialiștii din domeniul sănătății sunt de acord că somnul reprezintă un adevărat medicament pentru corpul uman. Un somn sănătos vindecă din interior și optimizează corpul pentru o performanță mai bună în ziua ce urmează.

Tiparele de somn, comportamentele și caracteristicile acestuia variază de la o persoană la alta în funcție de vârstă, nivelul de activitate și condițiile de somn. Aceste comportamente sunt clasificate drept cronotipuri.

În general, există persoane cu cronotip de „bufniță”, care preferă să se culce târziu și să se trezească târziu, dar și cu cronotip de „ciocârlie”, care se culcă devreme și se trezesc devreme.

Potrivit unui studiu publicat în Revista Neuroscience, funcția cognitivă a „bufnițelor” este considerată superioară celei a celor care se trezesc devreme. Cercetarea, efectuată pe 26.000 de persoane, a descoperit că „cei care stau treji până târziu obțin scoruri mai bune la testele de inteligență, raționament și memorie”.

Dr. Sudhir Kumar, medic specialist neurolog, a explicat în detaliu ce înseamnă acest fenomen și ce sunt cronotipurile care determină tiparul de somn al unei persoane.

„Cronotipurile sunt determinate genetic și nu pot fi schimbate. Cronotipul de «bufniță de noapte» preferă să meargă la culcare târziu și să se trezească târziu, în timp ce cronotipul de «ciocârlie» se culcă devreme și se trezește devreme”, a precizat dr. Kumar.

Vorbind despre somnul optim pentru adulți, neurologul a explicat că specialiștii recomandă un somn cuprins între șapte și nouă ore.

„Se recomandă un somn de aproximativ șapte până la nouă ore. Persoanele care dorm mai puțin de șapte ore sau mai mult de nouă ore riscă să dezvolte boli precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea, atacurile de cord și, în unele cazuri, chiar cancer. Totuși, riscul este semnificativ mai mare pentru cei care dorm mai puțin decât durata ideală”, a mai declarat dr. Kumar.

Care sunt orele ideale de culcare în funcție de vârstă

Pentru a stabili o oră de culcare țintă, decideți când trebuie să vă treziți. Apoi numărați invers pentru a afla numărul de ore de somn de care aveți nevoie.

De exemplu, dacă ora de trezire dorită este între 7:00 și 8:00:

  • Bebelușii pot fi culcați atunci când sunt somnoroși, între aproximativ 7:00 și 8:00 p.m.
  • Copiii mici pot fi culcați între 7:00 și 9:00 p.m.
  • Copiii preșcolari pot fi culcați între 8:00 și 9:00 p.m.

Dacă programul dumneavoastră școlar sau de lucru vă obligă să vă treziți între 5:00 și 7:00 dimineața, acestea sunt orele de culcare sugerate:

  • Copiii de vârstă școlară ar trebui să meargă la culcare între 8:00 și 9:00 p.m.
  • Adolescenții ar trebui să încerce să meargă la culcare între 9:00 și 10:00 p.m.
  • Adulții ar trebui să încerce să se culce între 10:00 și 11:00 p.m.

În ciuda vârstei și a nevoii de somn, este important să aveți o oră de trezire constantă, chiar și în weekend, pentru un somn mai bun.

Sursa foto: Shutterstock.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News