Alimentele „vitale” pe care dr. Mihaela Bilic le recomandă: „Ar trebui să consumăm de 2-3 ori pe săptămână”

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a dezvăluit alimentele "vitale" pe care ar trebuie să le consumăm de cel puțin 2-3 ori pe săptămână.
  • Publicat:
Alimentele

Dr. Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe Facebook, că anumite tipuri de alimente ne pot îmbunătăți nu doar sănătatea, ci și starea de bine sau comportamentul.

„Nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi”, a scris medicul în postarea de pe Facebook.

Din perspectiva calității vieții, Dr. Bilic ne îndeamnă să ne axăm pe grăsimi sănătoase. O dietă bogată în Omega 3 nu doar că susține funcțiile cognitive, dar poate influența în bine și comportamentul.

„Există o legătură între mâncare și felul în care ne comportăm? Se pare că da, cel puțin asta spun specialiștii în neuroștiințe. Din creierul uman, dacă eliminăm apa, rămâne o structură formată din grăsime. Nu doar compoziția, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime. Culmea este că NU zahărul ne hrănește mintea (doar o anesteziază), ci proteinele și grăsimea din alimente

Contează să mâncăm grăsimi, dar și tipul de grăsimi pe care îl consumăm. Interesant este că nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi. Cercetătorii spun că o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 ne face să stăm în umbră: nu avem inițiativă, nu ne implicăm, nu luăm decizii- cu alte cuvinte suntem “șterși”… simpli spectatori ai existenței noastre. Măcar prin prisma calității vieții și a succesului socio-profesional ar trebui să consumăm de 2-3 ori/săptămână pește gras, gălbenuș de ou, nuci sau semințe de in”, a scris Mihaela Bilic.

Pe de altă parte, Dr. Bilic avertizează că zahărul nu este un prieten al sănătății creierului. Deși poate induce o stare de plăcere temporară, acesta nu hrănește mintea, ci doar o „anesteziază”.

„Lucrurile se complică însă când vine vorba de consumul de proteine și carbohidrați, sau mai bine zis de glucide rapide- în esență zahăr. Deși se bănuia de mult timp, pe baza observațiilor făcute pe copii, că zahărul determina un comportament agresiv și o agitație excesivă, neuroștiința ne confirmă acest aspect. Persoanele care au o dietă bogată în proteine (carne, pește, ouă, brânză) și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant, dau dovadă de răbdare și înțelegere. La polul opus, cei care consumă puține proteine și pun accentul pe zahăr și dulciuri, au tendința să fie agresivi, vehemenți, cu un ego puternic și se erijează frecvent în apărători ai dreptății”, spune medicul nutriționist.

În plus, o dietă bogată în zahăr și săracă în proteine poate duce la un comportament agresiv și agitat.

„Persoanele care au o dietă bogată în proteine și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant, dau dovadă de răbdare și înțelegere”, spune Dr. Bilic.

Pentru a ne simți bine fizic și psihic, dar și pentru a avea un comportament mai echilibrat și calm, ar trebui să includem în dieta noastră alimente bogate în Omega 3 și să reducem consumul de zahăr.

„Poate că aceste observații sunt simple coincidente, e greu de crezut că alimentația ne poate influența determinant comportamentul și caracterul. Însă un lucru e sigur: avem doar beneficii pentru sănătate dacă consumăm mai puțin zahăr și mai multe grăsimi Omega 3! Și recunosc că aș fi fericită să mă trezesc într-o lume devenită brusc tolerantă și calmă… chiar dacă asta ar presupune o revoluție alimentară”, a concluzionat medicul Mihaela Bilic.

Sursa foto: Facebook / Mihaela Bilic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”