Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră de la consum. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Deşi este o băutură iubită şi consumată de milioane de oameni la nivel global, Coca Cola este o bautură cu efecte deloc sănătoase asupra organismului. Un nou experiment pus la cale de un farmacist din Marea Britanie, arată ce efect are Coca-Cola în organismul nostru, la doar o ora după ce consumăm o doză de 330 ml.
  • Publicat:
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră de la consum. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Potrivit farmacistului Niraj Naik, cunoscut sub numele de The Renegade Pharmacist, Cola dietetică afectează o persoană în prima oră după consum, smalțul dinților fiind afectat în doar zece minute.

„Acidul fosforic atacă smalțul dinților, în timp ce îndulcitorii artificiali precum aspartamul ajung în sistemul tău. Aspartamul poate declanșa receptorii de gust și să îți păcălească corpul că tocmai a procesat zahăr”, spune Naik.

Ce efect are o singură doză de Coca-Cola dietetică asupra organismului

În primele 10 minute: echivalentul a 10 linguriţe de zahăr, adică doza maximă recomandată pe zi pentru un adult, ajunge în organismul nostru.

În 20 de minute: nivelul de zahăr din sânge este atât de ridicat încât poate genera o criză de insulină. Ficatul nostru răspunde şi transformă zahărul în grăsime.

În 40 de minute: Organismul absoarbe cofeina din băutură. Pupilele se dilată, presiunea sângelui creşte, iar ficatul “arunca” zahăr în sistemul circulator. Receptorii de adenozină sunt blocaţi acum şi nu mai simţi starea de oboseală.

În 45 de minute: Organismul produce mai multă dopamină, stimulând centrii nervoşi ai plăcerii din creier.

În 60 de minute: După o oră, efectul diuretic al cafeinei iţi provoacă necesitatea de a urina. Când asta se întâmplă, vei elimina calciul, magneziul şi zincul care în mod normal ar fi fost asimilate în oase, precum şi natriul, electroliţii şi apa.

Apoi urmează o scădere a glicemiei şi este posibil să devii iritat şi leneş. În acest moment ai eliminat prin urină întreaga cantitate de apă din suc, împreună cu nutrienţii la care aderase şi acidul fosforic cu scopul de a hidrata organismul şi a-ţi întări oasele şi dinţii.

„Combinația potențial mortală de cofeină și aspartam creează o euforie scurtă și dependență, similară modului în care funcționează cocaina. Excitotoxinele eliberate pot epuiza creierul, suprastimulând receptorii săi neuro, în special dacă sunt consumate regulat”, a mai explicat specialistul, potrivit Daily Record.

Sursă foto: Shuttertsock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: