Românii care pot ieși la pensie la 45 de ani. Aceștia beneficiază de reducerea de vârstă! Condițiile impuse de autorități

Cine sunt românii care se pot pensiona mai devreme? Noua lege a pensiilor vine cu modificări mari pentru cetățenii României.
  • Publicat:
Românii care pot ieși la pensie la 45 de ani. Aceștia beneficiază de reducerea de vârstă! Condițiile impuse de autorități
Cine sunt românii care pot ieși la pensie la 45 de ani. foto: freepik

Noua lege a pensiilor a adus schimbări majore! Spre exemplu, există și români care se mai pot pensiona la 45 de ani. Reducerea de vârstă este valabilă doar pentru anumite domenii, după cum a anunțat Casa de Pensii.

Potrivit noii legi, această categorie de români pot ieşi la pensie cu 20 de ani mai devreme, în cazul în care îndeplinesc anumite condiţii. Este vorba despre realizarea stagiului de cotizare de cel puţin 22 de ani în condiţii speciale de muncă, scrie Bugetul.ro. 

Cine sunt românii care pot ieși la pensie la 45 de ani

De exemplu, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii speciale în domenii precum explorare, cercetare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I şi II de expunere la radiaţii, pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare chiar şi cu 20 de ani

Autoritățile au și o condiție pentru această situație! Vârsta standard de pensionare care nu poate fi mai mică de 45 de ani. În plus, aceşti angajaţi trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 22 de ani pentru zona I de expunere la radiaţii şi de 25 de ani pentru cei care lucrează în zona II.

Persoanele care au lucrat sau lucrează în domeniile aviaţiei civile, industriei de armament, exploatării forestiere, siguranței circulației feroviare, construcțiilor de mașini, turnătoriilor de oțel, fontă și alte aliaje, construcțiilor de nave, aceştia primesc o reducere de 11 ani din vârsta de pensionare.

Și mamele beneficiază de o reducere de vârstă! Acestea pot ieşi la pensie mai devreme cu şase luni pentru fiecare copil născut şi crescut până la 16 ani, respectiv 13 ani în cazul copiilor adoptați.

“Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi”, se arată în noua lege a pensiilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”