Temperaturi sub pragul înghețului în România. Cât va mai dura valul de frig din octombrie. Se vor înregistra peste 20 de grade Celsius

Valul de frig care a cuprins România a adus temperaturi negative în mai mai multe zone din țară. Din fericire, meteorologii anunță că vremea se va încălzi ușor în zilele următoare.
  • Publicat:
Temperaturi sub pragul înghețului în România. Cât va mai dura valul de frig din octombrie. Se vor înregistra peste 20 de grade Celsius
Frig extrem în toată țara. foto: freepik

De aproape o săptămână, frigul a pus stăpânire pe cea mai mare parte a țării, iar în unele regiuni au fost temperaturi sub pragul înghețului. Minimele chiar au coborât sub pragul de 0 grade, dar acest lucru ar trebui să se schimbe începând de marți, susțin meteorologii. Directoarea Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a mărturisit când se va mai încălzi!

Ziua de luni, 21 octombrie 2024, a adus temperaturi negative în majoritatea zonelor țării, cu minime mult sub zero grade. Iar frigul va mai ține cel puțin până marți, au mai spus specialiștii.

Frig extrem în toată țara

În zonele depresionare din estul Transilvaniei au fost cele mai scăzute temperaturi. Mercurul din termometre coborând sub -8 grade la Miercurea Ciuc. Și în nordul Moldovei și Bucovina s-au înregistrat temperaturi negative în jurul a -3 grade Celsius.

Această răcire bruscă este rezultatul unei mase de aer rece care va afecta temporar întregul teritoriu al țării, determinând o răcire accentuată nu doar pe timpul nopții, ci și în primele ore ale dimineților.

Noaptea de duminică  adus și două recorduri istorice de temperaturi negative la două stații meteorologice din România. La Slatina, în Oltenia, s-au înregistrat -1,2 grade Celsius, cea mai mică temperatură înregistrată vreodată la respectiva stație meteo. La Brașov s-a înregistrat o temperatură de -5,9 grade, tot un minim istoric pentru această dată din calendar.

Ușoare creșteri de temperatură de marți

Directorul ANM, Elena Mateescu, anunță că vom scăpa repede de vremea rece și se va încălzi treptat, cu maxime de până la 22°C pe timpul zilei.

„De marți, când temperaturile vor fi în creștere ușoară. Chiar vom în înregistra, mai ales în regiunile extracarpatice, din nou, valori de peste 20-22°C. Până atunci, însă, acest sfârșit de săptămână va fi caracterizat de o vreme în care nopțile și diminețile vor fi reci. Temperaturi negative, în special în depresiuni, până la minus șapte -8°C. Și în această dimineață am avut valori coborâte, inclusiv în Capitală, o minimă de -1°C.

Dar chiar și maximele la acest sfârșit de săptămână vor caracteriza o vreme mai rece, pentru că acestea se vor situa, în general, între nouă până la 17. 18°C, ceea ce ar însemna valori ușor sub cele normale, specifice datei din calendar”, a explicat Elena Mateescu, potrivit Antena 3 CNN.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”