Tratament chirurgical pentru cancerul de colon

Atunci când cancerul de colon este diagnosticat în stadii incipiente, cresc șansele ca pacientul să beneficieze de tratament cu viză curativă, dacă se adresează unui centru medical specializat.
  • Publicat:
Tratament chirurgical pentru cancerul de colon
Tratament chirurgical pentru cancerul de colon

Cancerul colorectal este cel mai întâlnit tip de cancer în România. Din păcate, în multe cazuri boala este diagnosticată târziu, în stadii avansate, când tratamentul este mult mai agresiv. Iar asta în ciuda faptului că acest tip de cancer poate fi descoperit din timp, înainte de apariția manifestărilor clinice, prin colonoscopie.

Endoscopia digestivă inferioară este o procedură sigură, care se poate realiza, pentru confortul pacientului, cu sedare profundă, permițând medicului gastroenterolog examinarea tractului digestiv inferior, respectiv a intestinului subțire, colonului și rectului. Totodată, investigația dă posibilitatea medicului să preleve o mostră de țesut, prin biopsie, care este examinată ulterior în laborator, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.

Atunci când un cancer colorectal este diagnosticat în stadii incipiente, cresc șansele ca pacientul să beneficieze de tratament cu viză curativă, dacă se adresează unui centru medical specializat. Ca în orice alt tip de cancer, și în cancerul de colon tratamentul trebuie să fie unul multimodal. În funcție de indicația terapeutică, acesta poate include intervenție chirurgicală, chimioterapie și radioterapie. Cea mai potrivită opțiune de tratament pentru fiecare pacient în parte este stabilită în Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), formată din medici cu diferite specializări.

Chirurgia rămâne singura metodă cu potențial curativ pentru cele mai multe cancere solide, inclusiv pentru cancerul de colon. În funcție de localizarea tumorii, de mărimea acesteia și particularitățile pacientului, intervențiile chirurgicale pentru cancerul colorectal pot fi realizate atât clasic, cu abord deschis, cât și minim invaziv – laparoscopic sau prin chirurgie robotică, cu multiple avantaje pentru pacienți.

Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, chirurgul poate folosi mai multe tipuri de intervenții, în funcție de locul unde este identificată tumora. Pentru cancerul situat în colonul ascendent, chirurgul va realiza o hemicolectomie dreaptă, adică va îndepărta partea dreaptă a colonului și va conecta intestinul subțire la porțiunea de colon rămasă.

Când tumora se află pe colonul descendent, procedura indicată este una de hemicolectomie stângă, cu îndepărtarea părții stângi a colonului și suturarea colonului rămas la rect. În cazul tumorilor situate în sigmoid, chirurgul realizează o rezecție rectosigmoidiană. În acest caz, continuitatea tractului digestiv va fi dată prin conectarea colonului restant la rect.

În schimb, în cazul unui cancer colorectal avansat local, chirurgul poate recomanda o intervenție extrem de complexă, singura opțiune care crește șansele de supraviețuire – exenterație pelvină totală. Operația implică îndepărtarea în totalitate a organelor și structurilor din pelvis, cu realizarea ulterioară a unei derivații fecale și urinare. Pentru efectuarea unor astfel de intervenții este nevoie de o echipă medicală experimentată și de dotări moderne, astfel încât să fie obținute cele mai bune rezultate.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu cancer colorectal au acces la toate tipurile de intervenții chirurgicale, realizate atât clasic, cât și minim invaziv, în funcție de indicație. Toate operațiile sunt efectuate în condiții de maximă siguranță, într-un bloc operator foarte bine dotat, de chirurgi bine pregătiți și cu vastă experiență în tratamentul cancerului de colon. Atunci când există indicație pentru chirurgie robotică, intervențiile sunt realizate cu ajutorul celui mai avansat sistem robotic existent în acest moment în lume, prin tehnologia pe care o utilizează – da Vinci Xi. Postoperator, pacienții primesc îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR, acreditată ca Secție ATI de categoria I.

În funcție de indicația stabilită de Tumor Board, în completarea tratamentului chirurgical, pacienții au acces și la proceduri de tratament oncologic, disponibile la Centrul Oncologic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News