Vârsta primei menstruații: un indicator al longevității?

  • Publicat:
Vârsta primei menstruații: un indicator al longevității?

Un nou studiu a scos la iveală o legătură interesantă între vârsta la care o femeie are prima menstruație și durata sa de viață. Cercetătorii au descoperit că vârsta la care se instalează menarha ar putea fi un indicator al sănătății pe termen lung și al longevității, potrivit Euronews.

Ce spune studiul?

Conform acestui studiu, femeile care au avut prima menstruație la o vârstă mai mare, de exemplu, în jurul vârstei de 13 ani, ar avea un risc mai mic de a dezvolta anumite afecțiuni cronice, precum boli de inimă, diabet sau anumite tipuri de cancer. În schimb, cele care au avut menarha la o vârstă mai fragedă, sub 12 ani, ar putea fi mai predispuse la aceste probleme de sănătate.

„Menarha timpurie este asociată cu un risc mai mare de rezultate adverse asupra sănătății, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul”, spune Zifan Wang, cercetător postdoctoral la Harvard’s T.H. Chan School of Public Health și autorul corespondent al studiului.

„Pentru a aborda aceste preocupări legate de sănătate – despre care descoperirile noastre sugerează că ar putea începe să aibă un impact asupra mai multor oameni, cu un impact disproporționat asupra populațiilor deja dezavantajate – avem nevoie de mult mai multe investiții în cercetarea sănătății menstruale”, încheie profesorul.

De unde această legătură?

Mecanismele exacte care stau la baza acestei corelații nu sunt încă pe deplin elucidate, dar cercetătorii avansează câteva ipoteze:

  • Dezvoltare hormonală: Vârsta la care începe menstruația este influențată de nivelul hormonilor. O dezvoltare hormonală mai lentă ar putea fi asociată cu un risc mai mic de anumite boli.
  • Greutate corporală: Fetele care intră mai devreme la pubertate au tendința de a avea o greutate corporală mai mare, ceea ce poate crește riscul de obezitate și de boli asociate acesteia.
  • Factori genetici: Genetica poate influența atât vârsta la care apare menarha, cât și susceptibilitatea la anumite boli.

Ce înseamnă acest lucru pentru sănătate?

Descoperirea acestei legături subliniază importanța de a monitoriza dezvoltarea pubertală a fetelor. Menarha precoce poate fi un semn al unor potențiale probleme de sănătate și ar trebui discutată cu medicul pediatru. Este important de menționat faptul că:

Nu este o regulă generală!

Există multe alte factori care influențează sănătatea pe termen lung, iar vârsta la care apare menarha este doar unul dintre aceștia.

Stilul de viață contează

Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și evitarea factorilor de risc, poate ajuta la reducerea riscului de multe boli, indiferent de vârsta la care a apărut prima menstruație.

CONCLUZIE

Deși studiile în acest domeniu sunt în curs de desfășurare, rezultatele preliminare sugerează că vârsta la care apare prima menstruație ar putea fi un indicator important al sănătății pe termen lung. Cu toate acestea, este esențial să consultăm un medic pentru o evaluare completă și personalizată.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”