Alimentul iubit de români care poate avea în compoziție cantități mari de antibiotice

  • Publicat:
Alimentul iubit de români care poate avea în compoziție cantități mari de antibiotice

Somonul este peștele des recomandat de specialiști deoarece conține multe minerale, fiind și o sursă excelentă de Omega3. Numai că puțini români cunosc faptul că există o diferență uriașă între somonul sălbatic și cel de crescătorie.

De pildă, cel sălbatic este sănătos pentru consum, având în vedere că, în sălbăticie, el nu intră în contact cu o hrană contaminată, care să conțină coloranți sintetici. Cel de crescătorie conține foarte multe antibiotice.

De ce este somonul de crescătorie în centrul atenției?

Somonul, cu carnea sa roz și gustul său delicat, a devenit unul dintre cele mai populare pești la nivel mondial. Însă, în ultimii ani, au apărut tot mai multe îngrijorări legate de calitatea somonului de crescătorie. Una dintre cele mai mari preocupări este legată de utilizarea pe scară largă a antibioticelor în aceste ferme piscicole.

Somonul poate conține metale grele

Carnea de somon poate conține niveluri moderate de metale grele precum plumb, arsen, dar și PCB (Bifenilii policlorurați – poluanți organici persistenți) sau dioxine. Poluanții se găsesc, în principal, în piele și grăsimile vizibile.

De asemenea, carnea crudă de somon poate fi contaminată cu Listeria, bacteria care poate provoca o serie de afecțiuni grave pentru organism, în special în rândul femeilor însărcinate sau persoanelor care se confruntă cu un sistem imunitar scăzut.

Costel Stanciu, președintele Asociației Pro-Consumatori, explică faptul că, în fermele piscicole, în special cele din Norvegia, producătorii adaugă antibiotice în hrana somonului pentru a combate dăunătorii și bolile. Studiile arată că se folosesc anual în jur de 67.000 de tone de antibiotice în fermele piscicole norvegiene.

„Din păcate, în crescătorii, în fermele piscicole din Norvegia (Norvegia este producătorul mondial principal al somonului), preventiv, se adaugă cantități mari de antibiotice, pentru a ține sub control dăunătorii. Din studiile realizate de APC a reieșit faptul că se folosesc (în Norvegia) anual circa 67.000 de tone de astfel de substanțe chimice, antibiotice, pentru a combate paraziții din această specie de pește (somon) ori pentru combaterea infecțiilor sau altor boli la care sunt susceptibili peștii”, a precizat Costel Stanciu, Conferențiar Universitar Doctor, scrie Digi24.ro.

De ce se folosesc antibiotice în creșterea somonului?

Condițiile de viață din ferme piscicole pot fi stresante pentru pești, favorizând apariția bolilor. Pentru a preveni aceste boli și a reduce mortalitatea, crescătorii de somon administrează pe scară largă antibiotice. Aceste medicamente pot fi folosite atât pentru a trata infecțiile existente, cât și pentru a preveni apariția lor.

Care sunt riscurile asociate consumului de somon crescut cu antibiotice?

  • Contaminarea alimentelor: Reziduurile de antibiotice pot rămâne în carnea de pește, chiar și după ce tratamentul cu antibiotice a fost întrerupt. Consumul acestor reziduuri poate avea efecte adverse asupra sănătății umane, afectând flora intestinală și sistemul imunitar.
  • Impact asupra mediului: Antibioticele eliminate din ferme piscicole pot ajunge în apele de suprafață și subterane, contaminând ecosistemele și afectând viața acvatică.

Cum putem alege somonul mai sănătos?

Somon sălbatic vs. somon de crescătorie: Somonul sălbatic este, în general, o opțiune mai sănătoasă, deoarece este mai puțin expus la antibiotice și alte substanțe chimice. Cu toate acestea, și somonul sălbatic poate fi contaminat cu poluanți, în funcție de zona de capturare.

Certificări ecologice: Căutați produse certificate ecologic, care respectă standarde stricte privind calitatea apei, hrana pentru pești și utilizarea antibioticelor.

Etichetare: Citiți cu atenție etichetele produselor. Alegeți produse care indică faptul că somonul a fost crescut fără utilizarea de antibiotice.

Întrebați vânzătorul: Nu ezitați să întrebați vânzătorul despre originea somonului și despre metodele de creștere utilizate.

CONCLUZIE

Consumul de somon poate fi parte a unei diete sănătoase, dar este important să alegem cu grijă produsele pe care le cumpărăm. Printr-o informare corectă și prin alegeri conștiente, putem contribui la reducerea consumului de antibiotice și la protejarea sănătății noastre și a mediului.

Sursă foto: Shuttertsock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”