De ce merele tăiate devin maronii? Fenomenul a fost explicat de specialiști

Deși este o reacție naturală, există soluții eficiente pentru a preveni schimbarea culorii merelor, după ce acestea au fost tăiate.
  • Publicat:
De ce merele tăiate devin maronii? Fenomenul a fost explicat de specialiști

Ai deschis cutia cu masa prânz și, cu stupoare, ai descoperit că mărul pe care l-ai feliat dimineață s-a transformat într-unul inestetic și maroniu. De ce se întâmplă acest lucru? Aceast fenmen neplăcut este rezultatul unei serii de reacții biochimice cunoscute sub numele de „brunificare enzimatică”.

De ce devin merele maronii

Atunci când un măr este rănit sau tăiat, țesutul vegetal este expus la oxigen. Această expunere declanșează o enzimă numită polifenol oxidază (PPO), care oxidează polifenolii din pulpa mărului. Acest proces generează substanțe chimice noi, cunoscute sub numele de o-chinone, care reacționează ulterior cu aminoacizii pentru a produce melanine de culoare maronie. Diferitele soiuri de mere conțin cantități variate atât de enzimă, cât și de polifenoli, motiv pentru care acestea se îngălbenesc în ritmuri diferite.

Brunificarea enzimatică nu este un fenomen unic pentru mere. Păstăile, bananele și vinetele devin, de asemenea, maronii destul de repede după ce sunt tăiate. Acest proces este responsabil și pentru culoarea închisă dorită a prunelor, cafelei, ceaiului negru și cacao.

Cum putem reduce brunificarea?

Pentru a preveni îngălbenirea merelor tăiate, poți păstra feliile în frigider pentru a încetini reacția. De asemenea, acoperirea acestora cu suc de lămâie sau de ananas poate fi o soluție eficientă. Acizii din aceste sucuri încetinesc reacția de brunificare, iar antioxidanții inhibă procesul.

Dacă nu te deranjează să adaugi puțin zahăr, poți acoperi feliile cu miere, caramel sau sirop de zahăr, care blochează eficient expunerea la oxigen.

Inovații în domeniu

De-a lungul timpului, cercetătorii au lucrat pentru a dezvolta mere care să nu producă enzima PPO. Astfel, este posibil ca, în viitor, merele maronii să devină o amintire a trecutului. În prezent, conștientizarea despre brunificarea enzimatică și metodele de prevenire pot ajuta consumatorii să se bucure de merele proaspete și apetisante, fără a se îngrijora de aspectul lor neplăcut.

Așadar, data viitoare când te confrunți cu un măr tăiat care a devenit inestetic, să știi că acest proces natural are explicații științifice, iar soluțiile există pentru a-ți păstra gustările cât mai atractive!

Sursă – https://www.britannica.com/story/why-do-sliced-apples-turn-brown

Sursă foto – Daria_Nipot / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”