INTERVIU | Dr. Marius Sava: „Prevenția este cheia în medicină! HUAWEI WATCH D2 te ajută să conștientizezi problemele cu tensiunea arterială și să mergi la specialiști”

În interviul de față, Dr. Marius Sava ne-a povestit despre importanța monitorizării constante a tensiunii arteriale, rolul prevenției în medicină și cum dispozitive precum HUAWEI WATCH D2 pot oferi utilizatorilor o imagine clară a stării lor de sănătate, facilitând astfel vizitele la specialiști și tratamentele corespunzătoare.
  • Publicat:
INTERVIU | Dr. Marius Sava: „Prevenția este cheia în medicină! HUAWEI WATCH D2  te ajută să conștientizezi problemele cu tensiunea arterială și să mergi la specialiști”
INTERVIU | Dr. Marius Sava: „Prevenția este cheia în medicină! HUAWEI WATCH D2 te ajută să conștientizezi problemele cu tensiunea arterială și să mergi la specialiști”

Dr. Marius Sava are o vastă experiență în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor respiratorii și a tulburărilor de somn. Expertiza sa de lungă durată este completată de un interes profund pentru tehnologiile moderne care pot ajuta pacienții să își monitorizeze parametrii vitali și să îmbunătățească prevenția în domeniul medical. În interviul de față, Dr. Marius Sava ne-a povestit despre importanța monitorizării constante a tensiunii arteriale, rolul prevenției în medicină și cum dispozitive precum HUAWEI WATCH D2 pot oferi utilizatorilor o imagine clară a stării lor de sănătate, facilitând astfel vizitele la specialiști și tratamentele corespunzătoare.

     „Avem în jur de 7 milioane de persoane cu hipertensiune arterială în România. Foarte mulți pacienți sunt asimptomatici”

Dr. Marius Sava
Dr. Marius Sava

Ce rol joacă monitorizarea regulată a tensiunii arteriale în prevenirea și gestionarea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale? Cât de importantă este prevenția?

În România, se estimează că avem în jur de 7 milioane de persoane cu hipertensiune arterială și din păcate, 30% dintre aceștia nu sunt diagnosticați. Deși mulți o consideră o banalitate, hipertensiunea arterială este, de fapt, o boală care, lăsată netratată, poate să-ți influențeze starea de sănătate într-un mod catastrofal.

De cele mai multe ori, această afecțiune este cauzată de remodelarea vaselor de sânge. Acestea își schimbă structura și devin mai rigide, fapt ce duce la creșterea tensiunii în vasul de sânge. Dacă structura lor se schimbă, începe să afecteze și organele interne, intrând astfel într-un cerc vicios. Este un factor de risc principal pentru afecțiunile cardiace și una dintre cele mai întâlnite cauze ale accidentelor vasculare cerebrale. Vestea bună este că poate fi prevenită, ca multe alte boli. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să schimbi modul în care te raportezi la viață: să alegi lucruri care îți fac bine, efort fizic zilnic, alimentație sănătoasă, somn de calitate, gestionarea stresului.

Cum pot pacienții să recunoască simptomele hipertensiunii arteriale? Care sunt indicatorii care ar trebui să îi îndrume spre medic?

Foarte mulți pacienți cu hipertensiune sunt asimptomatici. De aceea, este importantă auto-monitorizarea tensiunii arteriale și, cu valorile înregistrate, să mergi la un medic pentru confirmarea sau infirmarea unei boli evolutive. Monitorizarea la domiciliu mai are un mare avantaj: eviți „hipertensiunea de halat alb”. Când mergi la cabinet, poți avea emoții, ceea ce îți crește tensiunea în mod fals și poți fi diagnosticat eronat cu hipertensiune. Mulți medici cardiologi recomandă un jurnal al tensiunii arteriale și control periodic pentru a avea o imagine clară asupra evoluției bolii.

Prevenția este cheia în medicină. Nu trebuie să așteptăm să fim simptomatici pentru a merge la medic. Controlul anual la un medic cardiolog este esențial, mai ales dacă ai în familie persoane cu patologii cardiace. Există și semne de alarmă care te pot trimite cât mai rapid la medic: durere de cap brusc instalată, uneori însoțită de tulburări de vedere, confuzie asociată cu durerea, dificultăți de respirație, durere în piept. Dar este bine să nu ajungem în acest stadiu, de aceea controlul periodic este necesar.

„Pacienții vin în cabinetul meu cu smartwatch-ul care înregistrează calitatea somnului”

INTERVIU | Dr. Marius Sava: „Prevenția este cheia în medicină! HUAWEI WATCH D2 te ajută să conștientizezi problemele cu tensiunea arterială și să mergi la specialiști”

În ce măsură consideri că monitorizarea constantă a parametrilor de sănătate în timpul somnului, cum ar fi respirația, poate influența diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor legate de somn?

Somnul este cel mai important comportament natural al omului și nu poate fi păcălit: ori dormi bine, ori nu. Somnul are și o parte subiectivă. Este foarte posibil să crezi că dormi bine, dar somnul să fie catastrofal sau invers. Întotdeauna este nevoie de o confirmare obiectivă a calității somnului, iar aceasta se face prin măsurarea parametrilor vitali în timp ce dormim. Un parametru esențial este respirația și dacă aceasta se oprește în timpul somnului.

Nu de puține ori, pacienții vin în cabinetul meu cu smartwatch-ul care înregistrează calitatea somnului. Ulterior, se efectuează o înregistrare complexă a somnului cu un aparat special, iar de cele mai multe ori aceasta confirmă observațiile pacientului.

Care sunt semnele apneei în somn și cum pot acestea să afecteze calitatea vieții? Cum poate monitorizarea somnului să ajute în identificarea și tratarea tulburărilor de somn?

Apneea în somn reprezintă oprirea respirației în timpul somnului. Cauza cea mai des întâlnită este supraponderalitatea și, deseori, problemele din sfera ORL. De fiecare dată când se oprește respirația, are loc o microtrezire. Practic, creierul trimite un mesaj corpului să se trezească pentru a relua respirația, dar în aceste condiții, creierul nu se odihnește și resimțim acest lucru a doua zi.

Somnolența, cefaleea matinală, problemele de concentrare, tulburările erectile și astenia fizică sunt doar câteva dintre consecințele acestor microtreziri. Totodată, când se oprește respirația, oxigenul din sânge scade. Dacă oxigenul scade, crește dioxidul de carbon, rezultând un stres oxidativ accelerat. Practic, îmbătrânim pe interior, iar consecințele pot fi afecțiuni cardiovasculare sau metabolice. Toate acestea pot fi evitate dacă suntem diagnosticați la timp și primim tratament.

Traim în era tehnologiei, iar tot mai mulți medici se bazează pe înregistrările efectuate de dispozitivele personale pentru a stabili un diagnostic corect.

„O oră de activitate fizică poate prelungi viața cu 4 ore!”

INTERVIU | Dr. Marius Sava: „Prevenția este cheia în medicină! HUAWEI WATCH D2 te ajută să conștientizezi problemele cu tensiunea arterială și să mergi la specialiști”

Cât de importantă consideri că este activitatea fizică în prevenția afecțiunilor pulmonare și cardiovasculare? Poate un smartwatch să contribuie la menținerea unui stil de viață sănătos?

Se spune că o oră de activitate fizică poate să îți prelungească viața cu 4 ore. Sportul este principalul mod de a te proteja împotriva afecțiunilor cardiovasculare.

În timpul efortului fizic, vasele de sânge se curăță, starea de spirit crește, stresul scade, iar masa musculară crește. Am observat în rândul pacienților că cei care au o dovadă a activității lor fizice au un grad de satisfacție mai ridicat și sunt mult mai conștiincioși în practicarea zilnică a sportului. Explicația este simplă: un smartwatch care îți ține un jurnal te responsabilizează mai mult, vrei să atingi obiectivele propuse și să vezi evoluția în timp a modului în care ți-ai schimbat viața.

Ce impact are stresul asupra tensiunii arteriale? Cum poate fi ținut sub control?

În timpul stresului, în corpul nostru se secreta anumiți hormoni care au un efect vasoconstrictor, adică vasele de sânge se îngustează, iar rezultatul este creșterea tensiunii arteriale.

Acest proces zilnic poate remodela vasele de sânge, iar modificările devin ireversibile, astfel că tensiunea arterială crește permanent. Stresul este, fără îndoială, boala secolului. Dar, ca la orice boală, inițial trebuie să avem dovezi ale acesteia în organismul nostru. Ulterior, apelarea la o echipă formată din psiholog și psihiatru poate activa dorința de a scăpa de stres, deoarece realitatea este că singura persoană care poate face stresul să dispară este cea afectată.

Poate un smartwatch să detecteze eventuale probleme de sănătate în stadiile incipiente, înainte de a deveni simptome vizibile pentru pacient?

Marele avantaj al smartwatch-ului este că este tot timpul cu tine, ceea ce înseamnă că poate să îți spună în timp real cum sunt funcțiile tale vitale. Gândește-te că stai pe scaun, te uiți la televizor și simți palpități; poți să îți faci un EKG, chiar și într-o singură derivatie, apoi mergi la medic. Sau, dacă simți o durere în zona cefei, îți poți lua tensiunea și apoi mergi la medic să îi arăți rezultatele. Chiar și calitatea slabă a somnului, dacă observi că se repetă și scorul somnului tău este scăzut, ar trebui să te ducă la medic pentru a discuta despre asta.

„Un smartwatch ca HUAWEI WATCH D2 te ajută să conștientizezi problemele pe care le ai și să mergi la medic”

INTERVIU | Dr. Marius Sava: „Prevenția este cheia în medicină! HUAWEI WATCH D2 te ajută să conștientizezi problemele cu tensiunea arterială și să mergi la specialiști”

Care sunt principalele riscuri asociate cu hipertensiunea arterială și cum poate aceasta influența sănătatea generală a pacientului?

Din păcate, mulți oameni nu consideră hipertensiunea arterială o boală. De fapt, este o boală care, lăsată netratată, are urmări semnificative. Vasele de sânge modificate te predispun la modificări ale organelor; absolut orice organ poate fi afectat de o presiune anormală a sângelui. Gândiți-vă la inimă: aceasta face un efort pentru a pompa sângele printr-un vas tensionat, iar pe termen lung se poate dilata, iar patologia se numește cardiopatie hipertensivă.

Cea mai cunoscută complicație a hipertensiunii arteriale este accidentul vascular cerebral. Practic, presiunea sângelui crește puternic, iar un vas de sânge poate cedă, având loc o sângerare, care, uneori, se întâmplă la nivelul creierului.

Ce funcții ale HUAWEI WATCH D2 consideri că sunt cele mai importante?

Un smartwatch de acest tip este construit astfel încât fiecare funcție este importantă. Fiind somnolog, voi fi subiectiv și recunosc că mă interesează cel mai tare calitatea somnului. Dacă întrebați un cardiolog, acesta va spune că cea mai importantă este capacitatea de a măsura tensiunea arterială, ritmul cardiac și posibilitatea de a face EKG. Dacă întrebați un psihiatru sau psiholog, acesta va spune că cea mai importantă este starea de bine și nivelul stresului.

Cert este că, poate cel mai important lucru pentru o persoană este ca unul dintre acești parametri să o conștientizeze de problema pe care o are și să o trimită la un medic pentru a găsi o soluție.

HUAWEI WATCH D2: monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale pe parcursul întregii zile, direct de la încheietura mâinii

HUAWEI a început să dezvolte tehnologii de măsurare a tensiunii arteriale prin dispozitive purtabile în 2015, culminând cu lansarea primelor ceasuri dedicate acestui scop, HUAWEI WATCH D, în 2021. Recent, a fost introdus pe piață HUAWEI WATCH D2, un ceas inteligent compact, care este primul dispozitiv ambulatoriu de monitorizare a tensiunii arteriale purtat pe încheietură, aprobat de autoritățile medicale relevante. Acesta respectă standardele internaționale stabilite de diverse organizații de specialitate și oferă funcții avansate pentru monitorizarea tensiunii arteriale, inclusiv memento-uri inteligente și măsurători automate în timpul nopții.

HUAWEI WATCH D2 este echipat cu un airbag mecanic inovator, optimizat pentru acuratețea măsurătorilor, și permite utilizatorilor să-și monitorizeze sănătatea cu ușurință. Acesta folosește sistemul HUAWEI TruSense, care îmbunătățește precizia semnalelor vitale și oferă o gamă variată de măsurători, inclusiv ritmul cardiac, oxigenul din sânge și nivelul de stres. De asemenea, raportul Health Glance permite utilizatorilor să observe modificările în datele de sănătate pe parcursul a 30 de zile, facilitând identificarea problemelor potențiale.

Dispozitivul are un design elegant și este disponibil în culorile Black și Gold White, fiind compatibil cu dispozitivele iOS și Android. Cu peste 80 de moduri de exercițiu și un sistem de poziționare GNSS, HUAWEI WATCH D2 este potrivit atât pentru activități zilnice, cât și pentru sport. Prețul recomandat este de 1.999 lei, iar pentru comenzile efectuate pe HUAWEI Store Romania înainte de 31 octombrie 2024, clienții beneficiază de oferte speciale, inclusiv cadouri și garanții extinse.

*HUAWEI WATCH D2 nu înlocuiește vizita la medic și nici aparatura medicală de diagnostic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”