Boala aparent banală care îți poate afecta ochii și deforma nasul

Rozaceea, căci despre ea este vorba, este o afecțiune progresivă, ceea ce înseamnă că, în timp, simptomele pot deveni mai severe dacă nu este tratată.
  • Publicat:
Boala aparent banală care îți poate afecta ochii și deforma nasul
Boala aparent banală care îți poate afecta ochii și deforma nasul

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii care afectează în mod special fața, provocând înroșire persistentă, mici vase de sânge vizibile, și uneori pustule asemănătoare acneei. Deși nu este o afecțiune gravă din punct de vedere al sănătății generale, rozaceea poate avea un impact major asupra calității vieții, afectând atât aspectul estetic, cât și confortul emoțional al celor afectați. Aceasta afecțiune se agravează în timp dacă nu este diagnosticată și tratată corespunzător.

Rozaceea este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, care afectează în mod deosebit adulții, în special persoanele cu pielea deschisă la culoare, și se manifestă prin roșeață ocazională sau persistentă la nivelul părții centrale a feței (obraji, nas, frunte și bărbie). Rozaceea este o afecțiune progresivă, ceea ce înseamnă că, în timp, simptomele pot deveni mai severe dacă nu este tratată.

Printre factorii care pot contribui la apariția și agravarea acestei afecțiuni se numără predispoziția genetică, expunerea la soare, stresul, schimbările de temperatură și consumul de alimente picante, alcool sau băuturi fierbinți. Simptomele rozaceei variază de la ușoare la severe, dar cele mai comune semne includ roșeață facială, la început ocazională apoi persistentă, vase de sânge vizibile (cuperoza) și uneori papule și pustule. Modificările cutanate sunt însoțite de senzație de arsură sau mâncărime iar, în cazuri avansate, apare o îngroșare a pielii.

Rozaceea nu dispare de la sine și, fără tratament adecvat, simptomele se pot agrava progresiv.

Pe lângă disconfortul fizic și emoțional, netratarea rozaceei poate duce la complicații precum rinofima, o condiție care se caracterizează prin îngroșarea pielii nasului, provocând un aspect deformat și deseori asociat cu stigmă socială. Rozaceea poate afecta și ochii, provocând iritații, uscăciune și chiar afecțiuni mai grave, cum ar fi blefarita (inflamația pleoapelor)”, explică Dr. Cecilia Enescu, Medic primar dermatolog.

Deși nu există un remediu definitiv pentru rozacee, simptomele pot fi gestionate eficient cu ajutorul tratamentului adecvat. Aparatura de tip laser, cum ar fi laserul vascular, este una dintre cele mai avansate opțiuni pentru tratamentul rozaceei. Laserul țintește vasele de sânge dilatate de la suprafața pielii, reducând astfel roșeața și telangiectaziile – acele mici vase de sânge de la suprafața pielii.

După mai multe ședințe de terapie cu laser, pielea devine mai uniformă, iar roșeața persistentă este vizibil diminuată. Terapia este o procedură minim invazivă, care nu necesită timp îndelungat de recuperare. Majoritatea pacienților pot reveni la activitățile zilnice imediat după tratament. De obicei recomandăm pacienților această variantă de tratament deoarece spre deosebire de alte tratamente care doar controlează simptomele temporar, terapia cu laser poate oferi rezultate durabile prin eliminarea sursei problemelor vasculare”, explică Dr. Cecilia Enescu.

Pe lângă tratamentele dermatologice, există câteva măsuri de auto-îngrijire care pot ajuta la gestionarea simptomelor rozaceei. Folosirea zilnică a unei creme cu factor de protecție solară este esențială, deoarece razele UV sunt un factor declanșator major al rozaceei. În plus, se recomandă evitarea factorilor declanșatori precum alcoolul, mâncărurile picante și băuturile fierbinți sau produse de curățare și hidratare care conțin parfum sau alcool.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”