Peste un miliard de persoane riscă să rămână fără auz din cauza căștilor audio. Avertismentul dat de OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un avertisment asupra folosirii căștilor audio. Cei mai expuși sunt tinerii cu vârsta de până la 35 de ani.
  • Publicat:
Peste un miliard de persoane riscă să rămână fără auz din cauza căștilor audio. Avertismentul dat de OMS
Căștile audio pot duce la pierderea auzului. foto: freepik

OMS a transmis un avertisment asupra căștilor audio! Peste un miliard de persoane, inclusiv de la noi din țară, riscă să îşi piardă simţul auzului. Conform unui studiu făcut de Organizaţia Mondială a sănătăţii, vinovate sunt căștile audio.

Fie că vorbim despre dispozitive care se poartă în ureche, fie că vorbim despre căştile clasice, volumul la care acestea sunt folosite este extrem de periculos. Din păcate, cei mai afectaţi sunt tinerii de până în 35 de ani, care sunt cei mai frecvenţi utilizatori ai acestor dispozitive.

Căștile audio pot duce la pierderea auzului

Folosirea frecventă a căștilor la volum ridicat poate provoca afecțiuni auditive grave, precum tinitus, cunoscut ca şi ţiuit, dar și pierderea permanentă a auzului. Cei mai expuşi acestui pericolul sunt cei pasionaţi de jocuri video, dar şi cei care ascultă muzică tare în căşti.

„Reprezintă pentru ureche un traumatism sonor, fie acut, fie unul cronic, dacă aceste caști sunt folosite la volum foarte mare pe o perioadă mai lungă de timp”, avertizează Isabella Postolache, medic ORL, conform Antena 3.

Riscurile la care se expun tinerii

Specialiştii recomandă ca volumul să nu depăşească 80 decibeli în cazul adulţilor şi 75 în cazul copiilor. Cele mai periculoase sunt cele care se introduc în ureche, deoarece, pe lângă tendinţa de a creşte volumul, sunetul fiind şi aşa mult mai aproape de timpan, există şi alte riscuri la care ne expunem.

„Căștile în ureche ținute foarte mult timp creează un mediu cald, umed, unde se pot înmulți bacterii și spor de ciupercă”, a mai spus Isabella Postolache, medic ORL.

Utilizarea funcţiei de anulare a zgomotului, reducerea volumului la aproximativ 60% din capacitatea maximă şi limitarea timpului de ascultare sunt recomandările specialiştilor pentru a reducere riscul de pierdere a auzului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”