Povestea fraților gemeni care și-au creat propria limbă. Fiecare vorbește 25 de limb! Ce spun specialiștii

  • Publicat:

Până la 50% dintre gemeni își dezvoltă propriul model de comunicare unul cu celălalt. Majoritatea îl pierd în timp, dar pentru gemenii Youlden acesta a devenit un mod normal de comunicare, notează BBC.

Gemenii care și-au creat propria limbă

Gemenii Matthew și Michael Youlden vorbesc 25 de limbi fiecare. A 26-a este Umeri, pe care nu o includ în numărătoarea lor pentru că doar ei doi o înțeleg. Este limba pe care ei doi și-au creat-o.

Dacă nu ați auzit de Umeri, există un motiv întemeiat pentru asta. Michael și Matthew sunt singurii doi oameni care o vorbesc, o citesc și o scriu, după ce au creat-o ei înșiși când erau copii.

Umeri nu este niciodată redus la o limbă folosită pentru a păstra lucrurile private”, au declarat frații gemeni identici pentru BBC într-un mesaj comun. „Cu siguranță are o valoare foarte sentimentală pentru noi, deoarece reflectă legătura profundă pe care o împărtășim ca gemeni identici.”

Se estimează că 30-50% dintre gemeni dezvoltă un limbaj comun sau un model special de comunicare care este inteligibil doar pentru ei, cunoscut sub numele de criptofază. Termenul se traduce direct din greacă ca vorbire secretă.

Specialiștii sunt reticenți

Nancy Segal, directorul Centrului de Studii Gemene de la Universitatea de Stat din California, a avertizat părinții de gemeni care prezintă modele de vorbire private că aceste obiceiuri pot avea un impact social negativ. „O problemă cu gemenii este că părinții tind să-i lase în pace pentru că se distrează unul pe celălalt, dar apoi nu au modele de limbaj pentru adulți”, a spus ea.

Așa a fost cazul gemenelor barbadiene June și Jennifer Gibbons, care au crescut în Țara Galilor în anii 1970. Surorile au fost hărțuite încă de la o vârstă fragedă pentru un impediment comun de vorbire și au devenit atât de antisociale ca urmare, încât au jurat doar că vor vorbi între ele.

Până la vârsta de 19 ani, discursul lor era de neînțeles. Surorile tulburate au început o viață criminală înainte de a fi capturate și internate într-o unitate psihiatrică de înaltă securitate din Broadmoor, Anglia.

„Eram disperați, eram prinși în gemeni și în acea limbă, am încercat totul pentru a ne despărți”, a spus June într-un podcast BBC din 2023 despre viețile lor.

Există puține studii de caz de încredere despre vorbirea gemenilor, deoarece majoritatea gemenilor își uită limbajele speciale, potrivit Karen Thorpe, care studiază dezvoltarea limbajului la gemeni la Institutul pentru creier al Universității din Queensland. Cu toate acestea, mulți vor păstra porecle speciale și indicii non-verbale pe care doar gemenii le pot traduce. „S-ar putea să nu aibă ceva ce am numi o limbă exclusivă, dar au ceva destul de special”, a spus ea.

Segal este de acord. În general, a spus ea pentru BBC, „gemenii nu inventează o nouă limbă, ei tind să producă forme atipice ale limbajului la care sunt expuși. Chiar dacă este de neinteligibil, ei încă îl direcționează către alți oameni.”

Sursă foto: Instagram @superpolyglotbros.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”