Calendar ortodox 30 octombrie 2024. Sărbătoare importantă pentru credincioși

  • Publicat:
Calendar ortodox 30 octombrie 2024. Sărbătoare importantă pentru credincioși
Sfinții Zenovie și Zenovia, sărbătoriți în această zi

Pe data de 30 octombrie 2024, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mucenici Zenovie și Zenovia, frați care au trăit în secolul al III-lea și au fost cunoscuți pentru credința lor profundă și devotamentul față de ajutorarea celor din jur. Sfinții Zenovie și Zenovia sunt considerați ocrotitori ai familiei și ai celor care trec prin momente dificile. Această sărbătoare este importantă pentru toți creștinii! 

Calendar ortodox 30 octombrie 2024

Sfinții Zenovie și Zenovia sunt sărbătoriți pe data de 30 octombrie 2024. Cei doi sfinți au fost fraţi şi au trăit în timpul împăratului păgân Dioclețian (284-305). Cei doi s-au născut în cetatea Egeea din Cilicia într-o familie creștină foarte bogată. Râvnind după dragostea Domnului, şi-au împărţit toată averea săracilor, conform crestinortodox.ro. 

Datorită vieţii virtuoase, Zenovie a fost ales episcop al cetăţii Egeea. Dumnezeu i-a dăruit lui Zenovie, pentru lepădarea grijii lumeşti, puterea de a vindeca toată boala şi neputinţa din popor.

Sfinții Zenovie și Zenovia, sărbătoriți în această zi

În timpul persecuţiei împotriva creştinilor, Zenovie a fost arestat şi dus înaintea Prefectului Lysias care i-a spus: „Ai de ales una din două – ori viaţa, ori moartea; însă viaţa o vei avea dacă vei aduce jertfă zeilor noştri”. La acestea, Sfântul Zenovie a zis: „Viaţa fără Hristos moarte este, câtă vreme moartea pentru El înseamnă viaţă, nicidecum moarte”.

În timp ce era supus chinurilor, a venit în faţa judecătorului Zenovia, sora sa. Aceasta a spus că doreşte să bea şi ea paharul pe care îl bea fratele ei, ca să dobândească şi ea cununa vieţii. Au fost aruncaţi împreună în foc şi în păcură clocotită, iar în cele din urmă trupurile lor au fost decapitate cu sabia.

Se crede că rugăciunile adresate lor au o putere specială de a aduce pace și înțelegere în familii, iar mulți credincioși apelează la ei în momente de conflict familial sau în situațiile în care membrii familiei se află în dificultate ori rătăcire.

De asemenea, acești sfinți sunt cunoscuți pentru darul lor de a ajuta în vindecarea bolilor, fiind pomeniți adesea de cei care au nevoie de alinare fizică sau sufletească.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”