Cât va costa încălzirea unui apartament cu două camere la iarnă. Vor exista perioade prelungite de ger, avertizează meteorologii

  • Publicat:
Cât va costa încălzirea unui apartament cu două camere la iarnă. Vor exista perioade prelungite de ger, avertizează meteorologii

Costul încălzirii unui apartament cu 2 camere în iarna 2024-2025 este un subiect care preocupă pe mulți români.

Cât va costa încălzirea unui apartament cu două camere?

Iarna se apropie cu paşi repezi, deşi temperaturile scăzute de la jumătatea lunii octombrie i-au făcut pe români să dea deja drumul la căldură, locuinţele fiind reci.

Valorile termice vor scădea şi mai mult după 15 noiembrie, astfel că specialiştii îi sfătuiesc pe cetăţeni să fie pregătiţi pentru un sezon geros: „Prețurile nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de plafonare este valabilă până la 1 aprilie. Pentru un consumator casnic el nu va fi facturat cu mai mult de 0,31 de lei/kwh la gaz și la energie electrică, în funcție de consum, 0,68 lei/kwh, sub 100 de kwh pe lună”, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Primele estimări arată că pentru un apartament de două camere, de pildă, factura la energie electrică în timpul iernii ar trebui să fie de aproximativ 100 de lei. Pentru gaze naturale, însă, ar putea depăși suma de 700 de lei. Românii care sunt racordați la un sistem de încălzire centralizat ar urmă să plătească aproximativ 500 de lei pentru încălzire și apă caldă.

Estimări potrivit asociatiaenergieinteligenta.ro:

  1. Energie electrică: 96 lei/lună
  2. Gaze naturale: între 700-900 de lei/lună
  3. Întreținere( încălzire+ apa caldă): 525 de lei/lună

Cât vor da pe lemne românii care încălzesc locuinţele cu sobe?

Pe de altă parte, 3,5 milioane de gospodării înca se încălzesc cu lemne: „N-aș spune că e mult sau puțin. 1.800 de lei pentru foarte mulți români, chiar dacă ne referim la o cheltuială pentru întreaga iarnă, poate fi o sumă considerabilă”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Astfel, în funcţie de zonă, preţurile pornesc de la 300 de lei pentru metrul cub de lemn, însă pot ajunge chiar şi la 700 de lei. Plătesc mai puţin cei care vor să cumpere de la stat, însă trebuie să ridice lemnul de la ocolul silvic. Anul acesta prețul mediu este de 280 de lei fără TVA la Romsilva.

Estimări potrivit asociatiaenergieinteligenta.ro:

  • Sudul țării: între 500 și 700 de lei/mc³
  • Vestul țării: între 350- 400 de lei/mc³
  • Nordul țării: între 300-400 de lei/mc³
  • Romsilva, preţ mediu: 280 de lei fără TVA

Sfaturi pentru a reduce costurile de încălzire

  1. Izolați termic locuința: Investiția într-o bună izolare termică se amortizează pe termen lung prin reducerea semnificativă a consumului de energie.
  2. Aerisiți regulat încăperile: Aerul proaspăt îmbunătățește confortul termic și previne apariția mucegaiului.
  3. Alegeți o temperatură optimă de încălzire: Mențineți o temperatură constantă în încăperi, fără a exagera.
  4. Utilizați termostate inteligente: Acestea permit o reglare mai precisă a temperaturii și pot contribui la reducerea consumului de energie.
  5. Verificați periodic instalațiile de încălzire: O instalație defectă poate duce la pierderi de căldură și la creșterea facturilor.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”