Tonul din conserve: Un risc pentru sănătate?

  • Publicat:
Tonul din conserve: Un risc pentru sănătate?

Un studiu recent a dezvăluit o problemă îngrijorătoare: aproape toate conservele de ton comercializate în Europa sunt contaminate cu mercur. Această descoperire a stârnit o dezbatere aprinse în rândul consumatorilor și a autorităților, ridicând semne de întrebare cu privire la siguranța acestui aliment popular.

De ce este mercurul periculos și cum afectează acesta sistemul nervos

Mercurul este un metal greu extrem de toxic, care poate afecta grav sănătatea umană, în special sistemul nervos central. Expunerea pe termen lung la mercur poate duce la:

  • Probleme neurologice: Tremurături, pierderi de memorie, dificultăți de vorbire și de coordonare
  • Tulburări de vedere și auz: Deteriorarea nervilor optici și auditivi
  • Probleme renale: Leziuni ale rinichilor
  • Probleme cardiace: Ritmuri cardiace anormale.

De unde provine mercurul din ton

Mercurul este prezent în mod natural în mediul înconjurător, iar peștii mari precum tonul acumulează cantități mai mari de mercur în organism pe măsură ce avansează în vârstă și se hrănesc cu pești mai mici.

Ce spun experții?

Experții în sănătate publică avertizează că, deși consumul ocazional de ton nu reprezintă un risc major pentru majoritatea oamenilor, expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de mercur poate avea consecințe grave asupra sănătății.

Este important să fim conștienți de acest risc și să luăm măsuri pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi.

Ce măsuri pot fi luate?

Reducerea consumului de ton

În special pentru femeile însărcinate, copiii și persoanele cu sisteme imunitare slabe, se recomandă reducerea consumului de ton sau chiar evitarea acestuia.

Alegerea unor alternative

Există alte tipuri de pește cu un conținut mai scăzut de mercur, precum somonul, codul sau șprotul.

Monitorizarea regulată

Autoritățile sanitare ar trebui să monitorizeze în mod regulat nivelul de contaminare cu mercur din produsele alimentare și să impună măsuri mai stricte pentru a proteja sănătatea consumatorilor.

Reducerea poluării

În paralel, este necesară reducerea emisiilor de mercur în mediu, pentru a limita contaminarea peștilor.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”