Ce spun medicii despre metalele toxice găsite în tampoane? Femeile folosesc în medie peste 7.400 de tampoane de-a lungul vieții

Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite a anunțat că va investiga ingredientele din tampoane, după ce un studiu recent a descoperit metale toxice în produse.
  • Publicat:
Ce spun medicii despre metalele toxice găsite în tampoane? Femeile folosesc în medie peste 7.400 de tampoane de-a lungul vieții
Ce spun medicii despre metalele toxice găsite în tampoane? Femeile folosesc în medie peste 7.400 de tampoane de-a lungul vieții

Igiena intimă este esențială pentru sănătatea generală a femeilor, iar absorbantele și tampoanele interne sunt produse indispensabile în viața de zi cu zi a celor care menstruează. Însă, o nouă serie de studii a ridicat îngrijorări cu privire la siguranța unor dintre aceste produse, în special din cauza prezenței metalelor toxice. Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite a anunțat că va investiga ingredientele din tampoane, după ce un studiu recent a descoperit metale toxice în produse de la mai multe branduri cunoscute.

Un studiu recent a identificat concentrații măsurabile de 16 metale în tampoane, inclusiv metale toxice precum plumb, cadmiu și arsenic. Toate tampoanele testate conțineau plumb, iar acesta este un motiv de îngrijorare, deoarece nu există un nivel sigur de expunere la acest metal. Plumbul poate avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății, inclusiv probleme neurologice, renale, cardiovasculare și reproductive. Deoarece plumbul este stocat în oase și poate rămâne în organism timp de decenii, utilizarea frecventă a tampoanelor care conțin chiar și mici cantități de Pb poate duce la acumularea acestuia în corpul femeilor.

„Metalele toxice, precum plumbul și cadmiul, sunt extrem de nocive în orice cantitate. Aceste metale nu ar trebui să se găsească în produse intime, deoarece zona vaginală este extrem de sensibilă și absoarbe rapid substanțele la care este expusă. Utilizarea prelungită a produselor contaminate poate avea consecințe negative asupra sănătății femeilor”, arată Dr. Caliopia Gavril Parfene, medic primar Obstetrica – Ginecologie.

Zona vaginală este una dintre cele mai sensibile părți ale corpului uman, cu o capacitate crescută de a absorbi substanțele la care este expusă. Tampoanele, în mod special, stau în contact direct cu mucoasa vaginală timp de mai multe ore, iar substanțele nocive din aceste produse pot pătrunde în corp prin circulația sistemică. Plumbul, de exemplu, poate înlocui calciul în oase și poate rămâne în corp pentru zeci de ani, având efecte negative asupra funcțiilor endocrine, neurologice și reproductive.

Femeile folosesc în medie peste 7.400 de tampoane de-a lungul vieții

Îngrijorarea privind metalele toxice vine nu doar din prezența lor în tampoane, ci și din utilizarea pe termen lung. Estimările arată că femeile folosesc în medie peste 7.400 de tampoane de-a lungul vieții lor reproductive, iar această expunere cumulativă poate avea consecințe asupra stării de sănătate.

Femeile ar trebui să acorde o atenție sporită etichetelor produselor și să evite tampoanele sau absorbantele care nu oferă informații clare despre ingredientele folosite. De asemenea, discutați cu medicul ginecolog despre alternative sigure, cum ar fi cupele menstruale sau tampoanele din materiale organice, care ar trebui să fie mai puțin susceptibile la contaminarea cu substanțe toxice”, explică medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult