Odată cu venirea sezonului rece și ploios putem spune că au revenit în atenție și durerile articulare; chiar dacă ele se manifestă indiferent de sezon, parcă atunci când e frig le resimțim mai tare din cauza variațiilor de presiune atmosferică, de temperatură sau din cauza umezelii. Dar sunt dureri date de artrită sau de artroză? E vreo diferență între ele sau e vorba de aceeași afecțiune?
Răspunsul la cea de a doua întrebare e că artrita și artroza sunt două afecțiuni diferite, chiar dacă cei doi termeni par a fi asemănători și chiar dacă pot avea anumite simptome și caracteristici comune și ambele afectează articulațiile, ligamentele și oasele.
Artroza este o boală cronică, degenerativă a articulațiilor, ce se caracterizează prin degradarea progresivă a cartilajului articular, însoţită de remodelare osoasă marginală de tip osteofite. Cartilajul acoperă capetele oaselor și contribuie la mișcarea normală a articulațiilor, astfel încât oasele să nu se frece între ele; are rolul de a proteja articulațiile, absorbind presiunea și șocul din timpul deplasării. Artroza afectează persoanele începând cu vârsta de aproximativ 55 de ani și este o afecțiune cu o creștere semnificativă a incidenței și a severității. Articulațiile cel mai des afectate de artroză sunt cele de la nivelul mâinii, regiunii cervicale, genunchilor (gonartroză) și șoldurilor (coxartroză).
Artrita este un termen care cuprinde mai multe afecțiuni care provoacă inflamație în articulații, de exemplu: guta, artrita reumatoidă etc. Artrita este o afecțiune ce se manifestă la orice vârstă, la copii existând afecțiunea cunoscută ca artrită juvenilă.
Artrita poate fi:
Pentru a fi ușor de diferențiat cele două afecțiuni, artrita și artroza, puteți avea în vedere următoarele aspecte:
Guta/ artrita metabolică- cristalele de acid uric s-au depus, la nivelul articulațiilor și țesuturilor invecinate:
În artroza ușoară sau moderată se recomandă combinarea efortului moderat cu perioade de repaus, alternarea compreselor calde cu cele reci, integrarea în viața de zi cu zi a unui program de exerciții fizice, menținerea greutății în limitele normale, întărirea musculaturii care susține articulația afectată, evitarea mișcărilor repetitive și administrarea la nevoie de medicamente analgezice sau antiinflamatoare.
Alegerea tratamentului în cazul artritei se face în funcție de tipul de artrită, astfel: în artrita infecțioasă se va recomanda de medicul specialist antibiotic; în artrita inflamatorie se urmărește scăderea inflamației și încetinirea progresiei bolii prin administrarea de medicamente antireumatice.
Tratamentul artritei metabolice sau altfel spus tratamentul prescris în cazul pacienților cu gută urmărește atenuarea simptomele și eliminarea, pe cât posibil, a cauzelor bolii: pentru diminuarea durerii, a edemului și a inflamației se recomandă medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (ex. ibuprofen, naproxen), colchicină și corticosteroizi.
Pentru prevenirea atacurilor de gută se pot administra medicamente care scad concentrația acidului uric din sânge, precum: agenți care grăbesc eliminarea renală a acidului uric și colchicină. Un rol important pentru prevenirea atacurile recurente îl are alimentația: se adoptă o dietă care contribuie la scăderea în greutate (în cazul persoanelor supraponderale) și menținerea unei greutăți normale, evitarea consumului de alcool și a produselor bogate în purine și hidratarea corespunzătoare. Se recomandă efectuarea zilnică a exercițiilor fizice și evitarea sedentarismului.
Foto: shutterstock