Cum faci repede diferența dintre artrită, artroză și gută

Probabil te-ai întrebat de multe ori dacă durerile pe care le resimți, în special în sezonul rece, sunt date de artrită sau artoză.
Cum faci repede diferența dintre artrită, artroză și gută
Cum faci repede diferența dintre artrită, artroză și gută

Odată cu venirea sezonului rece și ploios putem spune că au revenit în atenție și durerile articulare; chiar dacă ele se manifestă indiferent de sezon, parcă atunci când e frig le resimțim mai tare din cauza variațiilor de presiune atmosferică, de temperatură sau din cauza umezelii. Dar sunt dureri date de artrită sau de artroză? E vreo diferență între ele sau e vorba de aceeași afecțiune?

Răspunsul la cea de a doua întrebare e că artrita și artroza sunt două afecțiuni diferite, chiar dacă cei doi termeni par a fi asemănători și chiar dacă pot avea anumite simptome și caracteristici comune și ambele afectează articulațiile, ligamentele și oasele.

Artroza este o boală cronică, degenerativă a articulațiilor, ce se caracterizează prin degradarea progresivă a cartilajului articular, însoţită de remodelare osoasă marginală de tip osteofite. Cartilajul acoperă capetele oaselor și contribuie la mișcarea normală a articulațiilor, astfel încât oasele să nu se frece între ele; are rolul de a proteja articulațiile, absorbind presiunea și șocul din timpul deplasării. Artroza afectează persoanele începând cu vârsta de aproximativ 55 de ani și este o afecțiune cu o creștere semnificativă a incidenței și a severității. Articulațiile cel mai des afectate de artroză sunt cele de la nivelul mâinii, regiunii cervicale, genunchilor (gonartroză) și șoldurilor (coxartroză).

Artrita este un termen care cuprinde mai multe afecțiuni care provoacă inflamație în articulații, de exemplu: guta, artrita reumatoidă etc. Artrita este o afecțiune ce se manifestă la orice vârstă, la copii existând afecțiunea cunoscută ca artrită juvenilă.

Diferența dintre artrită și artroză

Artrita poate fi:

  • infecțioasă- este cauzată de un virus, o bacterie sau o ciupercă ce pătrunde într-o articulație, provocând inflamație). Artrita infecțioasă se mai numește și artrită septică și în general sunt afectate articulații mari din organism (genunchi sau șold). Microorganismele care au potențial de infectare a articulațiilor sunt Salmonella și Shigella (ex. prin toxinfecție alimentară), Chlamydia și Gonorrhea, prin boli cu transmitere sexuală, iar  virusul hepatitic C, după transfuzii sau utilizarea acelorași ace pentru injectarea diferitor substanțe (ex. droguri).
  • inflamatorie- apare sub forma artritei psoriazice sau artritei reumatoide se declanșează ca urmare a unui răspuns imun necorespunzător al organismului: atacă articulațiile, dar și alte organe precum inima, pielea, plămânii etc. Acest răspuns autoimun poate avea la bază factori genetici sau factori de mediu precum fumatul sau consumul crescut de alcool.
  • metabolică- este forma de artrită în care se acumulează acid uric în exces la nivelul articulațiilor. Această formă de artrită este cunoscută sub denumirea de gută. Guta dacă nu este tratată și stilul de viață nu este corectat are o evoluție cronicizantă. Degetul mare de la picior este primul afectat, dar pot fi afectate și alte articulații: ale piciorului, mâinii, genunchiului, coatelor sau degetelor. Poate să apară inflamația lichidului articular (bursita), aceasta apare cel mai des la nivelul cotului sau genunchiului.

Pentru a fi ușor de diferențiat cele două afecțiuni, artrita și artroza, puteți avea în vedere următoarele aspecte:

Artroza:

  • Durerea la nivelul articulației este unilaterală și se atenuează la repaus. De exemplu, dacă seara la culcare resimțiți durere la nivelul unei articulații ale piciorului, veți observa că dimineața durerea a dispărut;
  • Are evoluție lentă: la început resimțiți senzație de disconfort la nivelul articulației afectate și eventual trosnituri. Odată cu trecerea timpului apare o durere slabă și când artroza este avansată durerea apare la orice efort care pune presiune pe articulația afectată.
  • Durerea este în general surdă, dar uneori se poate transforma;
  • Durerea este dependentă de schimbările climatice (când scad temperaturile resimțiți mai puternic durerile);
  • În timp duce la pierderea mobilității și flexibilității articulației.

Artrita:

  • Durerile apar la nivel bilateral, de exemplu sunt afectate articulațiile coatelor de la ambele mâini, sau ale genunchilor de la ambele picioare;
  • Durerea se intensifică în stare de repaus; de exemplu pe perioada nopții;
  • Mișcările active ale articulațiilor afectate atenuează durerea în cazul artritei reumatoide;
  • Durerile nu sunt influențate de schimbările de temperatură, afecțiunea manifestându-se cu episoade de criză, pusee inflamatorii, urmate de remisie. Crizele de durere sunt însoțite și de stări de oboseală, subfebrile și stare generală proastă;
  • Inflamația afectează atât articulațiile cât și alte organe precum inima, plămânii, ochii etc.

Guta/ artrita metabolică- cristalele de acid uric s-au depus, la nivelul articulațiilor și țesuturilor invecinate:

  • Disconfortul la nivelul articulației este intens pe perioada nopții, apoi cedează în intensitate pe parcursul următoarelor zile- aproximativ 2-7 zile;
  • Crește temperatura local- în zona articulației afectate; edem, durere și sensibilitate crescute la nivelul articulației;
  •  Pielea din regiunea articulației afectate are o culoare roșie-vineție;
  • Mișcarea articulației afectate devine limitată;
  • Episoadele de gută sunt însoțite de febră și frisoane.

Tratamentul artrozei vs tratamentul artritei

În artroza ușoară sau moderată se recomandă combinarea efortului moderat cu perioade de repaus, alternarea compreselor calde cu cele reci, integrarea în viața de zi cu zi a unui program de exerciții fizice, menținerea greutății în limitele normale, întărirea musculaturii care susține articulația afectată, evitarea mișcărilor repetitive și administrarea la nevoie de medicamente analgezice sau antiinflamatoare.

Alegerea tratamentului în cazul artritei se face în funcție de tipul de artrită, astfel: în artrita infecțioasă se va recomanda de medicul specialist antibiotic; în artrita inflamatorie se urmărește scăderea inflamației și încetinirea progresiei bolii prin administrarea de medicamente antireumatice.

Tratamentul artritei metabolice sau altfel spus tratamentul prescris în cazul pacienților cu gută urmărește atenuarea simptomele și eliminarea, pe cât posibil, a cauzelor bolii: pentru diminuarea durerii, a edemului și a inflamației se recomandă medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (ex. ibuprofen, naproxen), colchicină și corticosteroizi.

Pentru prevenirea atacurilor de gută se pot administra medicamente care scad concentrația acidului uric din sânge, precum: agenți care grăbesc eliminarea renală a acidului uric și colchicină. Un rol important pentru prevenirea atacurile recurente  îl are alimentația: se adoptă o dietă care contribuie la scăderea în greutate (în cazul persoanelor supraponderale) și menținerea unei greutăți normale, evitarea consumului de alcool și a produselor bogate în purine și hidratarea corespunzătoare. Se recomandă efectuarea zilnică a exercițiilor fizice și evitarea sedentarismului.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”