Ce poți să faci dacă varza murată a prins floare. Secretul gospodinelor din Maramureș pentru a salva murăturile

Ce soluție există când varza murată a prins floare? Află mai jos cum poți salva murăturile afectate de mucegai.
  • Publicat:
Ce poți să faci dacă varza murată a prins floare. Secretul gospodinelor din Maramureș pentru a salva murăturile
Cum salvezi varza murată dacă a făcut floare

Varza murată este o delicatesă tradițională, consumată des de toți românii! Pentru iarnă, multe gospodine pun varză murată la butoi, dar adesea se întâmplă ca aceasta să prindă floare deasupra. Mai exact, mucegaiul strică gustul și calitatea murăturilor, de aceea, trebuie să știți cum salvați varza murată. Iată ce fac gospodinele din Maramureș! 

Cum salvezi varza murată dacă a făcut floare

Dacă ai observat apariția florii pe varza murată, gospodinele din Maramureș au soluția salvatoare. Tot ce trebuie să faci este să zdrobești câteva tablete de aspirină, pe care le presari peste suprafața verzei. Aspirina va opri procesul de fermentație și va preveni răspândirea mucegaiului.

O altă metodă tradițională, folosită de mulți români, este adăugarea unor bucăți de hrean deasupra verzei murate. Hreanul are proprietăți naturale antifungice și va ajuta la eliminarea florii de mucegai.

În plus, verifică periodic butoiul cu murături și asigură-te că varza este complet acoperită de saramură. Aerul poate favoriza dezvoltarea mucegaiului, așa că menține un nivel constant al lichidului.

Când pui murăturile, asigură-te că le depozitezi într-un loc răcoros și întunecos, cum ar fi un beci sau o pivniță, la o temperatură de maxim 10 grade Celsius.

De ce apare mucegaiul în butoi

unt mai mulți factori care contribuie la problemă, precum temperatura nepotrivită de depozitare, contaminarea cu bacterii sau folosirea incorectă a ingredientelor.

Prin urmare, pentru a preveni acest lucru, este esențial să respecți câteva reguli de bază în procesul de murare, scrie libertatea.ro. 

Înainte de a pune varza la murat, asigură-te că toate ustensilele și borcanele sunt bine sterilizate. Spală-ți mâinile și legumele cu atenție, iar apa folosită pentru saramură trebuie să fie fiartă și răcită.

Folosește doar sare grunjoasă neiodată, deoarece sarea fină poate conține iod care înmoaie murăturile și alterează procesul de fermentare.

Pune în butoi condimente precum boabele de muștar, foile de dafin și crenguțele de vișin care oferă aromă, dar au și proprietăți antibacteriene. Un alt truc este adăugarea de busuioc în butoiul cu varză, care ajută la menținerea texturii crocante a verzei.

Gospodarii din Maramureș recomandă folosirea unui butoi din lemn de stejar, care păstrează zeama limpede. Înainte de utilizare, acesta se opărește și se lasă o zi umplut cu un amestec de apă și var nestins. După această etapă, butoiul se clătește temeinic cu apă clocotită de mai multe ori.

Sursa foto: shutterstock

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News