Probabil ai auzit de multe ori când vine vorba de alimentație „Totul cu moderație”. Desigur, asta se aplică tuturor alimentelor și (din păcate) aici includem și brânza. Majoritatea brânzeturilor au un conținut ridicat de grăsimi saturate și sodiu, iar acestea nu sunt cea mai bună alegere pentru cei care gestionează colesterolul crescut.
Această afecțiune comună poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv risc crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral. Totuși, un nivel ridicat de colesterol nu înseamnă că trebuie să renunți complet la brânză.
Colesterolul, o substanță asemănătoare grăsimilor, este esențial pentru anumite funcții ale corpului și este prezent în fiecare celulă a corpului. În timp ce organismul are nevoie de colesterol, prea mult colesterol, în special lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), denumite adesea „colesterol rău”, poate crește riscul de boli de inimă. Factorii de stil de viață, cum ar fi dieta, lipsa de activitate și genetica, joacă toate un rol în nivel de colesterol, mai ales când vine vorba de alimente bogate în grăsimi saturate, cum este brânza.
Se știe că grăsimile saturate cresc nivelul de colesterol LDL. De aceea, Ghidul Dietetic pentru Americani recomandă menținerea consumului de grăsimi saturate sub 10% din caloriile zilnice, adică aproximativ 20 de grame pe zi. Brânza conține, de asemenea, colesterol alimentar, dar un studiu din 2022 publicat în revista Nutrients nu a găsit o legătură directă între consumul de colesterol alimentar și nivelurile de colesterol din sânge.
Pentru că alimentele bogate în grăsimi saturate, precum brânza, sunt și surse de colesterol alimentar, alegerea varietăților de brânză cu conținut scăzut de grăsimi poate fi o alegere inteligentă pentru gestionarea colesterolului.
Poți consuma brânză dacă ai colesterolul crescut?
Multe tipuri de brânză, cum ar fi parmezanul sau brânza albastră, tind să fie mai bogate în grăsimi și colesterol pe suta de grame. Vestea bună este că aceste brânzeturi sunt, de asemenea, foarte aromate, așa că o cantitate mică, cum ar fi o lingură de brânză rasă sau sfărâmată este suficientă pentru a da gust mâncării tale.
Pentru cei care doresc să se bucure mai des de consumul de brânză în timp ce își gestionează colesterolul, există opțiuni cu conținut scăzut de grăsimi recomandate de nutriționiști.
Ei bine, acest tip de brânză este excelent pentru pacienții care își monitorizează nivelul colesterolului. Este vorba de brânza cottage, care poate fi o alegere excelentă pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece este bogată în proteine și are un conținut mai scăzut de grăsimi.
Valori nutriționale (per 1/2 cană, 1% grăsimi):
Foto: envato
Surse: