Obișnuiești să acoperi tava de copt cu folie de aluminiu înainte de a coace fursecuri sau a prăji legume? Aceasta este o practică destul de comună, mai ales pentru cei care vor o curățare ușoară și eficientă.
Recent însă, pe TikTok au circulat zvonuri care susțin că gătitul cu folie de aluminiu ar prezenta riscuri pentru sănătate și ar putea duce la otrăvire cu aluminiu. Dar este oare adevărat? Este dăunător să gătești cu folie de aluminiu?
Folia de aluminiu este, în general, sigură pentru gătit la temperaturi normale de cuptor. Totuși, ca în multe aspecte, există câteva nuanțe de luat în considerare. De exemplu, cercetările arată că gătitul alimentelor acide sau sărate la temperaturi înalte poate duce la o migrare mai mare a aluminiului în alimentele gătite.
Temperaturile înalte, în special cu alimente acide precum roșiile, citricele sau oțetul, pot determina aluminiul să se scurgă în alimente. Deși, de obicei, în cantități mici, consumul excesiv de aluminiu în timp a fost asociat cu probleme de sănătate, inclusiv boli neurodegenerative.
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) notează că folia de aluminiu poate fi folosită în siguranță la temperaturi de până la aproximativ 200 de grade Celsius. FDA reglementează toate tipurile de ambalaje pentru siguranță, inclusiv aluminiul, sticla și hârtia.
Deși există un risc mai mare de migrare a aluminiului atunci când se gătesc alimente acide la temperaturi ridicate, riscul este scăzut în majoritatea cazurilor. Pentru a minimiza transferul, evitați gătirea sau depozitarea alimentelor acide sau sărate în folie de aluminiu pentru perioade lungi, deoarece acest lucru poate provoca un gust metalic și coroziunea foliei.
Majoritatea dintre noi ingerăm puțin aluminiu în fiecare zi. Pentru a înțelege riscul gătitului cu folie de aluminiu, este important să știm că ingerăm o cantitate mică de aluminiu zilnic. Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), o persoană din SUA ingeră între 7 și 9 miligrame de aluminiu pe zi prin alimente. Majoritatea acestui aluminiu este eliminat rapid din corp prin fecale și urină.
Riscul asociat gătitului cu folie de aluminiu este redus, deoarece doar aproximativ 4% din aportul nostru de aluminiu provine din obiecte precum ustensile, tăvi de grătar sau folie. Celelalte surse de aluminiu pot veni din alimente, produse precum cosmeticele, medicamentele și antiperspirantele, particule suspendate în aer sau apă potabilă.
Persoanele sănătoase elimină cu ușurință cantități mici de aluminiu, dar persoanele cu boli renale pot acumula mai mult, ceea ce poate duce la probleme de sănătate.
Dacă sunteți îngrijorat de migrarea aluminiului în alimente atunci când gătiți cu folie de aluminiu, puteți reduce expunerea evitând utilizarea acesteia pentru alimente acide sau sărate. Există și alte opțiuni simple.
Dacă aveți nevoie să coaceți la o temperatură de peste 200 de grade Celsius, renunțați la folie și folosiți o tavă de copt sau un recipient marcat ca fiind potrivit pentru aceste temperaturi și pentru perioade îndelungate. Vasele de copt din sticlă sunt o altă opțiune, deoarece sticla este, în general, nereactivă și nu scurge substanțe chimice sau alte materiale în alimentele gătite.
În concluzie, atâta timp cât nu gătiți alimente sărate sau acide la temperaturi extrem de ridicate, gătitul cu folia de aluminiu nu este atât de riscant.
Foto: envato
Sursă: