Lista alimentelor care te îmbătrânesc prematur. Ce să eviți să nu-ți modifici dramatic vârsta biologică

  • Publicat:
Lista alimentelor care te îmbătrânesc prematur. Ce să eviți să nu-ți modifici dramatic vârsta biologică

Un studiu leagă alimentele ultraprocesate precum gustările ambalate, băuturile zaharoase, pâinea produsă în masă, iaurtul cu fructe, unele cereale pentru micul dejun și alternativele de carne de îmbătrânirea biologică accelerată.

Alimentele care te îmbătrânesc prematur

Vârsta biologică – vârsta celulelor și țesuturilor noastre – este influențată de genetică și de obiceiurile stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice.

Participanții la studiu italieni de vârstă mijlocie și vârstnici care au primit mai mult de 14% din caloriile zilnice din alimentele ultraprocesate păreau să fie biologic mai în vârstă decât vârsta lor cronologică, care este numărul de ani în care au trăit.

Alimentele ultraprocesate și-au câștigat de multă vreme o reputație proastă pentru că sunt pline de calorii, zahăr, grăsimi și sare.

„Pe lângă faptul că sunt inadecvate din punct de vedere nutrițional, sunt bogate în zaharuri, sare și grăsimi saturate sau trans, alimentele ultraprocesate sunt supuse unei procesări industriale intense care le modifică de fapt matricea alimentară, cu pierderea ulterioară de nutrienți și fibre”, a explicat Bonaccio, epidemiolog nutrițional și co-autor al studiului Marialaura.

„Acest lucru poate avea consecințe importante pentru o serie de funcții fiziologice, inclusiv metabolismul [zahărului] și compoziția și funcționalitatea microbiotei intestinale”, a adăugat Bonaccio despre echilibrul bacteriilor, virușilor și ciupercilor din sistemul nostru digestiv. „De asemenea, alimentele ultraprocesate sunt adesea ambalate în ambalaje de plastic, devenind astfel vehicule de substanțe toxice pentru organism.”

Zahărul adăugat accelerează îmbătrânirea biologică

Echipa lui Bonaccio le-a ordonat celor 22.500 de participanți la studiu să completeze un chestionar alimentar și au măsurat 36 de biomarkeri în sângele lor pentru a-și calcula vârsta biologică.

Descoperirile au fost publicate săptămâna aceasta în The American Journal of Clinical Nutrition.

Rezultatele urmează unui studiu recent de la Universitatea din California, San Francisco, care a constatat că zahărul adăugat accelerează îmbătrânirea biologică, chiar dacă face parte dintr-o dietă altfel sănătoasă.

Cantitățile mari de zahăr din sânge pot deteriora celulele, ducând la inflamație cronică, care a fost legată de obezitate, boli de inimă, diabet, boli hepatice și diferite tipuri de cancer.

Studii recente au descoperit că alimentele ultraprocesate cuprind aproximativ 60% din aportul caloric zilnic tipic al americanului.

Citește și: Alimentele care ar trebui complet eliminate din meniu. Specialist: „Sunt cei mai mari dușmani”

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult