Guvernul României a anunțat introducerea unei noi măsuri de sprijin social, denumită indemnizația de solidaritate. Aceasta vizează persoanele din categoriile vulnerabile care se confruntă cu dificultăți economice și nu beneficiază de alte forme de ajutor social, cum ar fi ajutoarele de șomaj sau pensiile.
Guvernul României a aprobat joi, prin ordonanță de urgență, modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se introduce, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizație lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea de pensionar pentru limită de vârstă.
”Indemnizație lunară de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat. Guvernul României a aprobat, prin ordonanță de urgență, modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se introduce, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizație lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea de pensionar pentru limită de vârstă.
Prin aceste măsuri se asigură o protecție socială echitabilă și se consolidează incluziunea acestor persoane astfel încât veniturile să fie majorate anual.
Cuantumul indemnizației de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată și va fi majorat anual, în luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referință (ISR) la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut”, arată un comunicat al Ministerul Muncii.
Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prevede și acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, persoanele cu handicap grav și handicap accentuat care, după data de 1 ianuarie 2025, dobândesc calitatea de pensionar:
Indemnizația de solidaritate are scopul de a ajuta aceste persoane să facă față costurilor zilnice mai ridicate și să reducă riscul de excluziune socială. Valoarea exactă a indemnizației, precum și criteriile detaliate pentru acordarea acesteia, sunt încă reglementate prin acte normative specifice, dar este clar că este destinată să sprijine persoanele care nu au un venit suficient pentru a asigura un trai decent.
Este important de menționat că această măsură face parte dintr-un pachet mai larg de politici guvernamentale destinate să sprijine persoanele vulnerabile, în contextul unor provocări economice, cum ar fi inflația sau creșterea prețurilor la energie.
Sursă foto: Shutterstock.