Dr. Eric Berg DC, expert în sănătate, cu un impresionant număr de 12,7 milioane de urmăritori pe YouTube, a explicat cum adăugarea a două linguri de un „superaliment” în rutina de seară te poate ajuta să-ți reglezi nivelul de zahăr din sânge.
Într-unul dintre videoclipurile sale, el sugerează o băutură simplă din oțet de mere și apă, consumată înainte de culcare, care poate scădea semnificativ glicemia. Acest produs comun poate fi găsit ușor în majoritatea supermarketurilor și farmaciilor.
La începutul videoclipului, Dr. Berg subliniază cât de răspândite sunt problemele cu glicemia.
Glucoza din sânge, cunoscută și sub numele de glicemie, este principalul tip de zahăr din sângele nostru și sursa principală de energie pentru corp, derivată din alimentele pe care le consumăm. Organismul transformă majoritatea alimentelor în glucoză, care apoi circulă în sânge.
O creștere a nivelului de glucoză declanșează producția și eliberarea de insulină de către pancreas. La persoanele fără diabet, nivelurile normale de zahăr din sânge variază, de obicei, între 4 și 6 mmol/L înainte de mese și ar trebui să rămână sub 8 mmol/L la două ore după masă, conform Surrey Live.
Nivelul ridicat de zahăr din sânge este adesea rezultatul unei producții insuficiente de insulină sau al rezistenței la insulină, ceea ce poate duce la diabet de tip 2, potrivit Mirror.
Pentru a menține glicemia sub control, experții recomandă o dietă echilibrată, exerciții regulate, o greutate corporală sănătoasă și un program regulat de mese.
Dr. Berg susține și o altă tactică: includerea oțetului de mere în dietă.
„Dacă nu faci deja asta, ar trebui să iei în considerare adăugarea oțetului de mere în alimentația ta”, recomandă el.
El explică faptul că există metode de gestionare a glicemiei care merg dincolo de dietele keto și de post intermitent, iar oțetul de mere este una dintre ele, datorită acidului acetic.
„Acidul acetic din oțetul de mere are un efect anti-glicemic puternic, chiar dacă nu urmezi o dietă keto. Poate ajuta la scăderea indicelui glicemic al alimentelor consumate, stabilizând astfel glicemia și insulina”, explică Dr. Berg.
În plus, Dr. Berg subliniază că reducerea nivelului de glucoză scade și insulina, ceea ce poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate.
Fii atent la semnele timpurii ale glicemiei ridicate, cum ar fi sete excesivă, urinare frecventă, dureri de cap și vedere încețoșată. Lăsate netratate, aceste simptome pot evolua către oboseală severă, pierdere neașteptată în greutate, infecții cutanate sau vaginale și o vindecare lentă a rănilor.
Dacă observi aceste semne, este esențial să consulți medicul de familie. Poate fi necesar să îți ajustezi tratamentul sau stilul de viață pentru a menține glicemia la un nivel sigur.
Pentru cei interesați de beneficiile oțetului de mere, Dr. Berg recomandă să opteze pentru variante organice și își împărtășește sfatul despre momentul optim pentru a-l consuma.
„Dacă glicemia este ridicată dimineața, deși nu ai consumat mulți carbohidrați cu o zi înainte, acest fenomen este cunoscut sub numele de fenomenul zorilor”, explică Dr. Berg.
Dr. Berg sugerează: „Dacă ai această problemă, încearcă să iei două linguri de oțet de mere amestecate cu 250ml de apă înainte de culcare.”
De asemenea, Dr. Berg propune consumul de oțet de mere înainte de mese. Totuși, el avertizează că, din cauza acidității ridicate, acesta trebuie băut întotdeauna cu ajutorul unui pai pentru a proteja dinții.
Este crucial să diluezi oțetul în suficientă apă și să nu îl consumi niciodată nediluat, deoarece ar putea provoca deranjamente stomacale sau daune smalțului dentar.
Mai mult, oțetul de mere poate interacționa negativ cu medicamentele pentru diabet, ducând la scăderea excesivă a glicemiei. Dr. Berg subliniază importanța consultării unui profesionist în domeniul sănătății înainte de a crește consumul de oțet de mere dacă urmezi un tratament care scade glicemia.
Foto: shutterstock