Varza murată este nelipsită din alimentația românilor mai ales în sezonul rece. Prin fermentare, ea capătă proprietăți uimitoare pentru sănătate, dar și un gust aparte și delicios, putând fi consumată atât gătită, dar și sub forma de salată. Cu toate acestea, românii se întreabă ce perioadă de timp poate fi păstrată varza murată!
Varza murată are o perioadă lungă de valabilitate, fie că alegi să o faci acasă, fie că o cumperi din supermarketuri. Delicioasă și bogată în vitamine esențiale pentru organism, varza murată este greu să se strice. Și totuși și ea poate să se altereze și să își piardă proprietățile, așa că trebuie să acordați atenție câtorva detalii, pentru a te asigura că este sigură pentru consum.
De obicei, varza murată stricată miroase de obicei foarte neplăcut, a acru, iar culoarea acesteia este mult mai lăptoasă decât ar trebui. În plus, dacă frunzele sunt moi, atunci e mai bine să nu o consumați.
Varza murată depozitată în butoaie poate rămâne proaspătă chiar și 8 luni, cu condiția să fie depozitată la temperaturi între -1 și 4 grade Celsius.
La borcane de sticlă, varza murată este bine să fie consumată în cel mult 2 săptămâni. De precizat că, dacă temperatura la care este ținută nu este mai mică de 10 grade Celsius, valabilitatea sa nu va fi mai mare de cinci zile.
Varza murată din comerț, care este de regulă în pungi vidate, își păstrează calitatea și proprietățile până la 7 zile, la temperaturi de 4 grade Celsius.
Recipientele din aluminiu sunt total contraindicate pentru păstrarea verzei murate în timpul iernii. Acest metal oxidează în contact cu acidul lactic, iar gustul verzei fermentate va fi foarte neplăcut.
Plasticul este și el controversat, când vine vorba despre contactul cu varza murată și substanțele rezultate în urma fermentării, însă majoritatea folosesc bidoane sau chiar butoaie din plastic gros atunci când pun varza la fermentat pentru iarnă.
Ideal ar fi să țineți varza murată în recipiente din lemn, așa cum făceau bătrânii de la țară, ori chiar în găleți sau oale emailate, cu condiția ca smalțul să nu fie sărit.
Sursa foto: shutterstock