Primul trimestru de sarcină este foarte important atât pentru formarea fătului, cât și pentru dezvoltarea lui ulterioară. Pentru ca sarcina să aibă o evoluție bună, este esențial ca viitoarea mamă să se prezinte la medicul de obstetrică-ginecologie imediat ce a obținut un rezultat pozitiv la testul de sarcină.
Pentru confirmarea sarcinii, medicul va efectua o ecografie transvaginală și va indica dozarea din sânge a hormonului beta-HCG, prezent în circulația sanguină în timpul sarcinii. Odată starea de graviditate confirmată, medicul obstetrician va întocmi și va recomanda pacientei un plan personalizat de urmărire a sarcinii până la naștere.
Pentru primele 11-13 săptămâni de sarcină, medicul va indica viitoarei mame să efectueze un set complet de analize uzuale de sânge și de urină, esențiale pentru evaluarea stării de generale de sănătate a gravidei. Printre aceste analize se numără: hemoleucograma, glicemia, transaminazele, bilirubina, profilul lipidic, ureea, acidul uric, creatinina, urocultura și sumarul de urină.
Pentru evidențierea unor anticorpi din serul sanguin, medicul va recomanda efectuarea unor teste de serologie, precum: testul HIV, serologie pentru sifilis și determinarea de anticorpi pentru toxoplasmoză, citomegalovirus, rubeolă, herpes și Lysteria.
De asemenea, în primul trimestru de sarcină, gravida trebuie să efectueze și analize de secreție vaginală, respectiv o cultură de secreție vaginală, un test pentru infecție cu Chlamydia, Mycoplasma și Ureaplasma, dar și o citologie Babeș-Papanicolau. În cazul în care rezultatele arată prezența unei infecții, medicul obstetrician va recomanda un tratament corespunzător, astfel încât dezvoltarea fătului și evoluția sarcinii să nu fie afectate.
Alte două analize de sânge extrem de importate, ce trebuie realizate chiar de la începutul sarcinii, sunt grupul sanguin și Rh-ul. Acestea sunt recomandate ambilor parteneri, în vederea depistării unor incompatibilități de grup și Rh.
La finalul primului trimestru de sarcină, gravida efectuează și ecografie de sarcină, indicată pentru evaluarea dezvoltării fătului și a stării sale de sănătate. Ecografia este urmată de realizarea unui dublu test, numit și bitest, pentru evaluarea riscului de anomalii cromozomiale ale fătului, respectiv sindromul Down și Trisomie 13 sau 18.
Pentru o evoluție optimă a sarcinii, viitoarele mame trebuie să aleagă un centru medical în care să beneficieze de servicii complete pentru monitorizarea sarcinii și pentru naștere. La SANADOR, pacientele au acces la consultații de specialitate, asigurate de medici cu vastă experiență, precum și la analize de laborator, ecografii de sarcină și morfologii fetale, efectuate cu echipamente performante, și la investigații avansate, în funcție de indicația medicului.
Viitoarele mămici care vor să aducă bebelușul pe lume în condiții de maximă siguranță, pot alege Maternitatea SANADOR, parte a Spitalului Clinic SANADOR – cel mai mare spital privat multidisciplinar din România. Nou-născuții prematuri și cei cu probleme de sănătate primesc îngrijiri avansate în Secția de Terapie Intensivă Neonatală de categoria I, dotată cu aparatură ultraperformantă.